U KC Niš otvoren centar za daljinsko nadgledanje kovid pacijenata

Foto: KC Niš

U KC Niš otvoren je telemetrijski centar za praćenje vitalnih parametara kovid pacijenata. Zahvaljujući njemu lekarima je omogućeno daljinsko nadgledanje pacijenata.

“Daljinsko nadgledanje pacijenata omogućava da medicinsko osoblje, koje će terapijski moći brzo da reaguje, sagleda veći broj pacijenata. Pritom će manje i kraće biti izloženo virusu u crvenim zonama”, navode u KC Niš.

Generalni direktor Kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, istakao je tri glavna aspekta i prednosti postojanja ovog Centra, koji je trenutno stacioniran na poslednjem spratu nove zgrade KC Niš, u zelenoj zoni.

Foto: KC Niš

“Ono što je zaista važno, to je čuvanje ljudskih resursa. Ovaj sistem omogućava monitoring vitalnih parametara kovid pacijenata, onih u crvenoj zoni, ali i onih čija klinička slika dozvoljava kućno lečenje. Stoga, ako je potrebno, možemo odmah terpijski da intervenišemo. Ljudi će što manje vremena provesti u kontaminiranim zonama, pojasnio je prof. dr Perišić. Dodaje da medicinski tim, lekar i sestra, na ovaj način mogu da prate vitalne parametre kod čak 50 pacijenata istovremeno.

“Ovim sistemom,prati se osam vitalnih parametara onih najbitnijih za pacijente koji su zaraženi, dakle saturaciju, srčanu frekvencu, krvni pritisak, telesnu temepraturu itd.”

Foto: KC Niš

Ovi uređaji, koji se kače na ruku pacijenta, grudni koš ili resicu uha, bežičnim putem su povezani sa monitoring sistemom, te su svi parametri odmah vidljivi na ekranu u Centru.

 

Dostava hrane u Nišu