U KC Niš na intenzivnoj nezi 35 pacijenata. Ukupno hospitalizovano 180

oboleli od leukemije
KC Niš

U Kliničkom centru Niš na intenzivnoj nezi nalazi se 35 pacijenata, 20 njih je na mehaničkoj ventilaciji.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, dr Radmilo Janković, reko je da na intenzivnoj nezi 35 pacijenata, o kojima brine skoro 50 lekara.

„Ponovo je veliki pritisak na anesteziologe – 35 pacijenata, čak 20 na mehaničkoj ventilaciji“, kazao je Janković za RTS.

Na kovid klinikama hospitalizovano je 180 pacijenata, od kojih je polovina iz Niša.

Jučerašnji bilans je dosad najveći u Srbiji od izbijanja epidemije. Premunula je 21 osoba, a korona virus je potvrđen kod još 3.563 od 12.514 testiranih. Zbog nepovoljne situacije danas zaseda i Krizni štab.

Predsednik Srbije je na današnjoj konferenciji za medije najavio prve vakcine protiv korone do kraja decembra. Prema njegovim rečima, preko kovaks sistema nabavljeno 1.800.000 doza vakcina.

“U ovom trenutnku to su Fajzer i Biontek vakcina. Pregovaramo i sa drugima, Rusijom, Kinom”, rekao je predsednik Srbije u današnjem obraćanju građanima.

Dodao je da će se na taj način umanjiti, a potom i prekinuti katastroflane uticaje epidemije, kako na zdravlje građana, tako i na ekonomiju.

“Do kraja januara pokušaćemo da obezbedimo dovoljno vakcina pre svega za medicinske radnike, vojsku i policiju, a potom i za najugroženije kategorije”, rekao je Vučić.