U Galeriji Sinagoga otvara se izložba „Darodavcima u čast“

Foto: Narodni muzej Niš

U Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2)  4. aprila 2023. godine u 13 sati otvara se izložba „Darodavcima u čast“ uoči proslave 90 godina postojanja Narodnog muzeja.

Autorka kataloga izložbe je viša kustoskinja, istoričarka Bojana Milenković a izložbu su zajednički uradili svi kustosti Narodnog muzeja Niš.

Od prvih sanjarenja vizionara koji su želeli da sačuvaju kulturno nasleđe Niša prošlo je 90 godina. Devedeset godina rada Narodnog muzeja tokom kojih smo se susretali, rasli i (o)starili zajedno.

I sve je počelo sa Nišlijama – bez darodavaca ne bi bilo Muzeja. To su bili ljudi velikog srca koji su poklanjali predmete koji formiraju kolekcije numizmatike, arheologije, istorije umetnosti, istorije.

Kako su darivali muzej tako će i oni darivati sve naše građane i goste grada: od 29. marta do 1. aprila svi objekti muzeja biće besplatno dostupni za sve individualne posetioce grada.

„Darivanja su lepa i neophodna kako bi se krugovi dobrote i lepote širili tako će posebno tih dana svi posetioci biti pozvani da u skladu sa svojim mogućnostima doniraju novac za NURDOR – za najmlađe onkološke pacijente – decu koja se leče na Dečijoj internoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Niš“, rekli su iz Narodnog muzeja.

Ova izložba je priča o vama i nama kroz vreme. Kroz prvih 90 godina.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 10 do 17 sati radnim danima (osim ponedeljkom) a vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz slobodan.