U 500 sela osnovati 500 zadruga: Zadrugarstvo razvojna šansa juga

Ove godine iz nacionalnog budžeta za osnivanje i pomoć postojećim zadrugama biće izdvojeno 825 miliona dinara, izjavio je u Nišu minister bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

On je istakao da je najvažnije što je država stala uz zadrugare i što ih je sve više.

“Nameravamo da u ovoj godini podržimo i osnivanje najmanje pet složenih zadruga za šta je u budžetu opredeljeno 2,5 miliona evra. Trenutno smo u fazi razmatranja najpogodnijeg modela njihovog organizovanja, a najizvesnije je da će prva složena zadruga biti u oblasti voćarstva”, istakao je Krkobabić.

Akcija “500 ZADRUGA U 500 SELA”

Zadrugari ne mogu sami, pomoć države je neophodna, ali pred zadrugarima je veliki posao.

“U Nišavskom i Topličkom okrugu u 2017. godini stavili smo na noge pet zadruga. Ove godine ćemo davati do 7,5 miliona dinara za novoosnovane zadruge, do 15 miliona dinara za stare i do 60 miliona dinara za složene zadruge”, rekao je Krkobabić na stručnom savetovanjeu o razvoju zemljoradničkih zadrugau Nišu.

Podsetimo, akcija “500 zadruga u 500 sela” koju uspešno od prošle godine sprovodi Kabinet ministra Krkobabića ocenjena je začetkom nove epohe srpskog zadrugarstva, a skup u Nišu je nastavak aktivne diskusije o nacrtu Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Global Digital Clinik