Turistička organizacija Niš sarađivaće sa malim muzejima i etno postavkama u Nišu i okolini

Protokol o saradnji između Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin” i Turističke organizacije Niš, i zvanično je potpisan u Galeriji DMV u zgradi starog Monopola.

Dugoročna poslovna saradnja biće usmerena na razvoj i unapređenje Mreže muzejskih postavki pri Udruženju stvaralaca Niša koju čine mali muzeji i etno postavke na teritoriji Niša i okoline, kao što su: Zavičajni etno muzej „Rautovo“, Audio muzej „Bojkovići“, Muzej skluptura „Naisus“, Muzej narodne nošnje „Zora“- Niška Banja, Muzej industrijske baštine u galeriji DMV, Galerija DMV, Muzej čaja „Neša Travka“, Muzej vina „Malča“, Etno muzej „Rusna“- Doljevac i Muzej-galerija „Moravski Bujmir“- Aleksinac.

Male muzejske postavke obogaćuju svaku turističku posetu i sastavni su deo ponude kulturnog turizma, tako da će ova saradnja obogatiti turističku ponudu Niša novim sadržajima.

Jedan od članova Mreže muzejski postavki je i Galerija DMV koja se nalazi u zgradi starog Monopola u Nišu.

U ovom prostoru, posetioci mogu videti interesantnu izložbu likovnih umetničkih dela pod nazivom “Povratak vrednostima i dobrodošlica Paji Jovanoviću”, koja je realizovana u saradnji kompanije DMV i Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin”.

Ciljevi izložbe su višestruki: da podseti na kulturno nasleđe juga Srbije; da oda počast Paji Jovanoviću i Urošu Prediću – izuzetnim srpskim umetničkim stvaraocima; da obeleži 125 godina od prve slikarske izložbe u Nišu; kao i da inspiriše mlade umetnike da obogate kulturu juga Srbije.

Takođe, u istom prostoru je predstavljen i “Muzej industrijske baštine” u kome su izloženi eksponati koji prikazuju istorijski razvoj proizvodnje u Elektronskoj industriji Niš.