Turci bi investirali u klanicu na jugu Srbije, a Mađari u preradu voća

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posetio sedište Nišavskog upravnog okruga
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posetio sedište Nišavskog upravnog okruga

Na jugu Srbije, u blizini Koridora 10, uskoro bi mogla da bude otvorena klanica za preradu govedine koja bi se izvozila za Tursku, najvavio je u Nišu, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao, da se već krajem ove nedelje sastaje sa investitorom iz Turske.

„Sa Turskom imamo ugovor o slobodnoj trgovini vezano za goveđe meso i u ovu zemlju je već izvezeno  oko 200 tona  goveđeg mesa”, kazao je Nedimović. 

Klanica u blizini Koridora 10

Ministar poljoprivrede u Nišavskom okrugu

“Kako su bili zadovoljni  kvalitetom do sada izvezenog mesa, sada su zainteresovani da na prostoru oko Koridora 10 sagrade svoju klanicu u kojoj bi prerađivali meso od grla koja su poreklom iz Srbije i plasirali ga na svoje tržište. Na taj način bi smo povećali izvoznu kvotu mesa u ovu zemlju”.

Jedini uslov koji u ovom slučaju postavljaju Turci je da se klanica nalazi u blizini sirovina.

Mađarski investitori zainteresovani za voće

Osim turskog investitora, Nedimović je najavio i zajedničke projekte sa Mađarima.

Teme sastanka u Nišavskom okrugu bile su i isplata subvencija, modernizacija sistema protivgradne zaštite, komasacija zemljišta, konkursi za poljoprivrednike, uređenje rečnih korita.

Ministar je istakao da će u sledećem periodu akcenat biti na voćarstvu, govedarstvu i stočarstvu, kao i da će 50% subvencija otići na nabavku grla. Obećao je zaposlenje mladih inspektora, najavio projekat sa Turcima koji će otvoriti klanicu za preradu govedine i predložiće Mađarima merošinski „Voćar“.

“Mađarski investitori su se javili posle uspešnog projekta sa malinama za preradu u Arilju, a kako su zainteresovani za voće ozbiljno ćemo uzeti u razmatranje Hladnjaču “Voćar” u Merošini”, dodao je Nedmimović.

“Od stečajnog upravnika ovog preduzeća sam dobio uveravanja da su rešena sva imovinsko-pravna pitanja, tako da ne postoje smetnje da to ponudimo Mađarima”.

Prema rečima Nedimovića sa Mađarima će se implementirati četiri projekta.

“Jedan od njih će biti Merošina i to je moj predlog”, dodao je Nedimović.

“Obaveza mađarske strane je da obezbedi finansijska sredstva za investiciju i dugoročniji izvoz, a naš zadatak je da obezbedimo prostor i kooperante”, naglasio je ministar poljoprivrede.