Tropske destinacije za koje vam (ni)su potrebne vakcine

Za nezaboravan provod na putovanju neophodno je da ‘spakujete’ i dobro zdravlje, a pasoš za daleka putovanja koji to obezbeđuje jesu vakcine.  U nastavku pročitajte za koje tropske destinacije su Vam one potrebne, a gde možete ići bez brige o bolestima.

Niko od nas ne želi da brine o tome čime bi mogao da se zarazi tokom odmora, zar ne?

Kako bi bili sigurni, pre puta se moramo dobro informisati da li je potrebno da se vakcinišemo protiv neke bolesti ili da preventivno pijemo lekove. Obaveza vakcinacije pre odlaska u neku zemlju zavisi od dužine planiranog zadržavanja u njoj.

Uglavnom se za turistička putovanja podrazumeva samo vakcina protiv žute groznice, a u daljem tekstu pročitajte da li je za egzotičnu destinaciju koju ste izabrali možda potrebna još neka.

Zanzibar – čarobna zemlja začina u koju ćete se zaljubiti

Za ljubitelje predivnih belih peščanih plaža, toplog mora, netaknute prirode i bogatog kulturnog nasleđa – Zanzibar putovanje je prava stvar.

Zanzibar je tanzanijsko ostrvo koje se nalazi 6 stepeni severno od Ekvatora, uz istočnu obalu Afrike. Zbog svoje lepote, misterije, egzotike i plodnog tla oduvek bio na meti morepolovaca i osvajača.

Aranžmani su uvek kreirani po meri ljudi slobodnog duha koji su otvoreni za nova iskustva pa će ovo putovanje ispuniti želje avanturistima koji žele da pođu putem Afrike.

Iako je zdravstvena situacija stabilna, poželjno je da pre putovanja obavite preventivni lekarski pregled. Vakcinacija nije obavezan deo puta na Zanzibar, ali je svakako preporučljiva radi vaše sigurnosti.

Tajland – azijska prestonica turizma koja ‘donosi galaksiju’

Tajland već 10 godina sa razlogom spada u najatraktivnije turističke destinacije. Oni koji su jednom posetili ovu zabavnu, istorijski i kulturološki potkovanu zemlju – sigurno će joj se vraćati.

Neke od najlepših plaža i ostrva na svetu nalaze se baš ovde, pa ni ne čudi što Tajland svake godine privlači sve veći broj turista.

Možete posetiti i “Veneciju Istoka” iliti grad Bangkok koji ima mnogo toga da pruži – od noćnih klubova preko muzeja do šoping centara pogodnih za svačiji džep.

Putovanje na Tajland predstavlja više od običnog odmora, jedan putnik ga je čak opisao rečima: “Tajland obećava svet, a donosi galaksiju”.

Međutim, kako bi Vaš odmor protekao na najbolji mogući način, neophodna je vakcinacija pre putovanja (vakcinacija protiv kolere i malarije). Obavezno se blagovremeno obratite izabranom lekaru oko daljeg postupka.

Da biste rizik od neželjenih bolesti tokom putovanja sveli na minimum – obezbedite i Međunarodno putno osiguranje za Tajland.

Bali – upoznajte se sa tradicijom “Ostrva Bogova” 

Mnogi misle da je indonežansko ostrvo Bali najegzotičnije ostrvo u Aziji. Prepoznatljivo je po predivnim plažama, vodopadima, bujnim tropskim šumama ali i aktivnim vulkanima.

Na Baliju se živi po pravilima koja se nisu menjala decenijama, pa ćete se kada ga posetite, upoznati sa tradicijom prinošenja cveća i hrane Bogovima.

Na ovom ostrvu ima ponešto za svakoga – bilo da ste raspoloženi za specijalitete balinežanske kuhinje, povoljan šoping ili provod do jutra u brojnim klubovima.

Građani Srbije za putovanje u ovu zemlju neće morati da tražeodobrenje , za razliku od EU.

Vakcinacija prilikom putovanja za Indoneziju nije obavezna, ali se usled mogućnosti zaraze Zika virusom savetuje preventivno vakcinisanje i konzumiranje isključivo flaširane vode.

Meksiko – posetite rodno mesto latinskih sapunica


Meksiko je peta država po veličini u Americi, a četrnaesta u svetu. Poznata je po tekili i ljutoj hrani, sa jednom i jedinom čili papričicom.

Nešto što sigurno niste znali jeste da svima omiljeni slatkiš – čokolada, dolazi iz Meksika.

Budući da se nalazi na Tihom okeanu i na Karipskom moru, Meksiko predstavlja pravu rajsku tropsku destianciju i ostavlja trajni utisak na svakoga ko ga poseti.

Za ovu zemlju sa nestvarno lepim plažama i drevnim legendama ne postoje obavezne vakcine, tako da je na Vama samo da spakujete kofere i uživate u provodu bilo da ste izabrali Akapulko, Kankun, ili nešto treće.

Kuba – jedinstveno iskustvo koje prosto morate sami doživeti

Niko neće uspeti da vam dočara Kubu na pravi način, jer kad je posetite videćete da je totalno drugačija od onoga što ste zamišljali. 

Kada posetite ovu zemlju, nikako ne smete propustiti vožnju  u njihovim taksijima, noćenje u tipičnoj kubanskoj kući i šetnju Havanom/Trinidadom u suton – jer je to ono što će učiniti vaše putovanje neponovljivim.

A kad ste već ovde – probajte Kuba Libre koktel uz kubanske cigarete u nekom od autentičnih klubova gde će vas atmosfera poneti pa ćete možda i zaplesati u ritmu salse ili baćate.

Da bi vaš odmor protekao što je moguće bezbrižnije, preporučljivo je da se vakcinišete protiv denge i kolere.

Zemlje Južne Amerike

Ako se odlučite za putovanje do Južne Amerike, preporučuje se vakcina protiv žute groznice, ali nije obavezna. U nastavku navodimo par zemalja koje bi definitivno trebalo da posetite.

Argentina – morate videti južnoamerički Pariz

Glavni grad Argentine Buenos Aires poznat je po svojim širokim bulevarima, velelepnim parkovima i raznovrsnim kulturnim i noćnim životom

Vodopadi Iguasu su nešto što ne smete propustiti, jer predstavljaju pravo remek-delo prirode.

Jedan od razloga koji će Vas ubediti da posetite baš Argentinu je upravo Pariz Južne Amerike – grad na obali reke Rio de la Plarta.

Sem vakcine protiv žute groznice, nijedna druga nije potrebna, ali svakako se pazite i izbegavajte ujede komaraca.

Bolivija – zemlja sa najvišom prestonicom na svetu

Grad La Paz u Boliviji smešten je na 3600 m nadmorske visine, pa svako ko dođe bude bukvalno ošamućen razređenošću vazduha zbog koje je iskustvo visinske bolesti neminovno.

Preporučujemo vam jedan izvrstan i proveren lek protiv ove bolesti – gusta domaćinski pripremljena pileća čorba u hotelu Eldorado, nakon čega ćete biti kao novi.

U ovom gradu osetićete unikatnu atmosferu izuzetnosti i mistike zbog njegovih neobičnih kontrasta i specifičnosti.

Kontrast bogatstva i siromaštva je nešto što karakteriše Boliviju, koju opisiju i kao zemlju koja liči na “magarca koji sedi na zlatu”.

Peru – uživajte i u planinama i u plažama

Tropske destinacije poput Perua retke su, jer nema mnogo država koje imaju toliko toga da ponude turistima kao Peru.

Ovde možete pronaći kako planinske vence, tako i ogromne pustinje i prelepe plaže. Osvojiće vas i slike izvanrednih ostataka drevnih civilizacija.

Peru je dom jedne od najpoznatijih i najznačajnijih arheoloških nalazišta u svetu – tvrđave Inka Maču Pikču, ali za njom ne zaostaju ni misteriozne Naska linije.

Pre puta obavezno tražiti savet od nadležne institucije

Vakcina protiv žute groznice se daje jednokratno, a stečeni imunitet traje doživotno. Ostale vakcine nisu obavezne po međunarodnoj regulativi, ali je u nekim slučajevima veoma korisno zaštiti se od bolesti koje postoje u regionu u koji se putuje.

Neke od institucija gde možete potražiti savet pre nego što spakujete kofere i započnete svoj put do izabrane daleke destinacije:

  1. Institut za javno zdravlje Srbije
  2. Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu
  3. Institut za epidemiologiju VMA

Tu se može i obaviti potrebna vakcinacija. Ne može se unapred reći koje će vakcine biti potrebne, a koje ne, jer se potreba za njima menja u zavisnosti od godišnjeg doba, prisustva neke epidemije u regionu u koji se putuje, vrste aktivnosti koja se planira i prirodne sredine.

Osim vakcinama, od nekih bolesti se možete zaštiti i uzimanjem lekova, npr. protiv malarije.

Svima se preporučuje da nakon povratka sa dalekog putovanja prate svoje zdravstveno stanje i da svaku ozbiljnu promenu prijave nadležnoj instituciji.

Koju biste Vi zemlju rado posetili čak iako se morate vakcinisati pre polaska?

Global Digital Clinik