Trećina Srba ne veruje da se dešava pandemija, a 56% nema poverenje u vakcinu

korona virus

Čak trećina naših sunarodnika ne veruje, ili ozbiljno sumnja da se dešava pandemija koronavirusa, ali većina je saglasna da će čitava situacija ostaviti žestoke ekonomske posledice.

Istraživanje Beogradskog centra za bezbednosne politike pokazuje i da trećina građana Srbije smatra da je kriza uticala na nivo demokratije u našoj zemlji.

Građani pandemiju vide kao pretnju po nacionalnu i ljudsku bezbednost, ali su podeljeni po pitanju kako je kriza uticala na njihov svakodnevni život.

Polarizacija je vidljiva u odnosu na nivo poverenja u institucije države, pa su građani iskazali najviše poverenja u zdravstveni sistem, dok su poverenje u predsednika Srbije i Krizni štab podeljeni.

Trećina građana Srbije veruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji, a od tog broja, 29,3 odsto smatra da je došlo do erozije demokratije, približno isti procenat smatra da su odluke nadležnih institucija ugrozile demokratiju, dok skoro četvrtina smatra da je sva vlast u rukama jednog čoveka.

Veliki broj građana (oko 70 odsto) vidi Kinu kao najvećeg finansijskog i humanitarnog donatora za vreme pandemije.

Poverenje u vakcinaciju ima 41 odsto građana

Jedno drugo istraživanje pokazalo je da poverenje u vakcinaciju protiv kovida-19 u Srbiji ima 41 odsto građana, dok 56 odsto njih nema poverenje u vakcinu.

To je rezultat ankete javnog mnjenja organizacije Globsek (GLOBSEC) sprovedene u devet zemalja centralne Evrope i zapadnog Balkana, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 ispitanika iz svake od tih zemalja.

Oko 38 odsto svih ispitanika misli da je obolelih od kovid-19 manje nego što to prikazuju njihove vlade, a 34 odsto svih ispitanih smatra da je kovid-19 “lažna” bolest.

Da je korona virus namerno stvoren misli 26 odsto svih ispitanika, a 24 odsto njih je uvereno da će vakcina biti korišćena za unošenje čipa i kontrolu ljudi. U ove teorije najviše ispitanika veruje u Crnoj Gori – 40 odsto, 38 odsto u Srbiji i 35 odsto u Severnoj Makedoniji, a najmanje u Mađarskoj – 21 odsto i Poljskoj – 24 odsto.

Da je EU najvažniji partner Srbije smatra 18 odsto ispitanika u Srbiji, a 59 odsto njih najznačajnije partnere vidi u Rusiji i Kini. Prema rezultatima istraživanja, da EU uništava nacionalni identitet i vrednosti misli 55 odsto ispitanika u Srbiji, a 42 odsto ne misli tako.

Rusiju kao pretnju doživljava sedam odsto ispitanika u Srbiji, dok 46 odsto njih misli da su Sjedinjene Američke Države (SAD) pretnja. U Srbiji 30 odsto ispitanika misli da je vojska SAD snažnija i tehnološki naprednija od ruske vojske, a 61 odsto da je ruska vojska snažnija i tehnološki naprednija od američke.

Da je demokratija dobar sistem misli 78 odsto ispitanika u Srbiji, dok 40 odsto njih smatra da je dobro imati jakog lidera.

Od ukupno anketiranih 45 odsto njih misli da zapadne zemlje promovišu moralnu iskvarenost i dekadenciju skrivenu iza ljudskih prava, piše 021.

Izvor: Luftika