Treći Bazar zdravlja

Bazar zdravlja

Dom zdravlja Niš u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula organizuje treći ovogodišnji Bazar zdravlja u subotu 16.07.2022. godine od 10 – 12 časova na platou ispred Niškog kulturnog centra.

Ovom prilikom građani će moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta.

Na Bazaru zdravlja radiće se: merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, podela saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Hronična nezarazna oboljenja gde spadaju bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva, predstavljaju vodeća oboljenja u našoj zemlji, a njihovom nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija..

I ove godine organizovaće se „Bazari zdravlja“ na različitim lokacijama u gradu, u junu, julu, avgustu i septembru.

Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.