Tiodorović: Popuštanje mera kada broj novoinficiranih bude trocifreni

trocifreni
Foto: Ilustracija, PrtSc, YouTube

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da bi popuštanje protivepidemijskih mera moglo da nastupi kada se dnevni slučajevi zaraze spuste na “trocifreni broj”.

Tiodorović je rekao da trenutno u Srbiji ima između 1.600 i 2.000 novozaraženih. Ocenio je da je broj visok, a da situacija može biti nazvana “stabilno lošom”. Popuštanje mera može da se očekuje tek kada taj broj bude trocifreni.

“Mnogo sporije ide opadanje nego što smo očekivali jer smo prošli dosta dobro tokom praznika. Nema nekog značajnog pada, ako bismo popustili sa merama – to bi bilo rizično”, naveo je Tiodorović.

Kako je dodao, utakmica Zvezde i Milana bila bi “veliki podsticaj za povećanje obolelih”, ukoliko bi tom događaju prisustvovali navijači.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera je poželjno iz ekonomskih razloga ali bi ugrozilo aktuelnu epidemiološku situaciju.

“Uslužne delatnosti su u teškoj situaciji i mi razumemo da je njima potrebno da mere budu relaksiranije, ali je u ovom trenutku važno održati da brojevi ne rastu”, rekao je Tiodorović.

Iako je ograničen rad restorana i kafića, ljudi sedeu njima  unutra bez maske, ne drži se fizičko rastojanje ni napolju, ima okupljanja, kaže Tiodorović.

“Da nije tog kućnog okupljanja i tih kućnih žurki, mi bismo imali broj 500 (zaraženih)”, dodao  je Tiodorović.

Izvor: Insajder