Tim za škole – Svi đaci od ponedeljka u klupama, još nema odluke o raspustu

đaci
Foto: Dom zdravlja Niš

Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju, rekao je za RTS pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić. Još nema odluke o raspustu, kazao je Pašić.

Ako zimski raspust počne ranije, sasvim je izvesno da će se deca najbolje snaći. Ni za nastavnike koji treba ranije da zaključe ocene to, kažu, nije prevelik problem. Jedina briga za roditelje jeste šta će sa mlađom decom koja su još u osnovnoj školi. Ko će da ih čuva dok su roditelji na poslu? Kada će početi zimski rasput i da li će biti produžen, odlučiće Tim za škole i Krizni štab.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je, za RTS, da je juče bila 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

“Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn”, naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi pohvaliti sve, pošto su shvatili da mere moraju da se poštuju.

Dodaje da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere i naglašava da škola nije mesto transmisije virusa, ali da mere moraju da se poštuju.

Govoreći o raspustu, kaže da nije bilo još reči da li će raspust biti produžen ili pomeren, to će biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

Naveo je da je mali broj kovid pozitivne dece u školama, to je oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

Izvor: RTS