Tamara Milenković Kerković: Sve oči uprte u Niš, opizicija mora u jednu kolonu na predstojeće izbore

prof. dr Tamara Milenković Kerković
prof. dr Tamara Milenković Kerković

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri prof. dr Tamara Milenković Kerković, kaže da niška opozicijada mora da se ujedini u jednu kolonu, stvori referendumsku atmosferu, ponudi novu političku platformu za smenu vlasti, i novu viziju razvoja Grada, kako bi nakon 12 godina, kako kaže, kleptokratski režim u Nišu bio smenjen.

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri, Prof. dr Tamara Milenković Kerković smatra da je pred opozicijom u Nišu jedinstvena prilika i istorijska odgovornost da nakon 12 godina vladavine kleptokratskog režima smeni lokalnu SNS vlast koja je u svim sferama uzurpirala javni interes, vladajući bez legitimiteta i sa ozbiljnim demokratskim deficitom, koja služi samo privatnom interesu jedne uske klike koja je sebe proglasila za gospodare naših života.

“Nakon eklatantnih mahinacija na prošlim republičkim i lokalnim izborima, o čemu svedoče izveštaji ODIHR i rezolucija Evropskog parlamenta, jasno je da su sve oči sada uprte u Niš, kao grad u kome je odavno sazrela svest o potrebi promene vlasti, i koji može postati prvi slobodan grad u Srbiji, ukoliko opozicija bude na nivou objektivne potrebe i zahteva građana-da se ova vlast smeni u najkraćem roku”, saopštava Milenković Kerković.

Ona smatra da je vlast u panici sa rekordno niskim rejtingom koji pada svakodnevno i sama svesna da više neće moći da se održi , čak ni uz pomoć celog repertoara predizbornih i izbornih prevara.

Ipak, kako ocenjuje, vlast će učiniti sve, da zadrži svoje pozicije, o čemu govori najnoviji talas izbornog „turizma“ o kome Niš bruji ovih dana.

“Zato i niška opozicija mora da učini sve, da se ujedini u jednu kolonu, da stvori referendumsku atmosferu, ponudi novu političku platformu za smenu vlasti, i novu viziju razvoja Grada. Zato, polazeći od svog višegodišnjeg opozicionog vaninstitucionalnog i institucionalnog angažmana, pozivam sve opozicione političke subjekte u gradu da se okupimo i zajedno sa građanima smenimo najgoru vlast u istoriji Niša. Građani to od nas očekuju”, naglašava ona.

Dodaje i da su Nišlije dvostruko diskriminisane.

“Sa jedne strane, nema lokalne demokratije , Nišlije  u svom gradu nemaju mogućnost odlučivanja o najvažnijim pitanjima koja im zadiru u živote, dok sa druge strane, Niš je i bez lokalne autonomije, pa je kao grad potcenjen i zapostavljen na republičkom nivou. Odatle gubitak identiteta i destrukcija Grada, odatle siromaštvo, odatle pljačka i pregaženo dostojanstvo Nišlija. Zato, kažem: Nišlije da se pitaju!”, poručuje Tamara Milenović Kerković.

Ponavlja da je zbog toga neophodno jedinstvo pravih opozicionih snaga u Nišu, sa izbornim i postizbornim jedinstvom po pitanju uspostavljanja lokalne demokratije, učestvovanja građana u donošenju odluka,  čvrstim zahtevima za decentralizacijom i nultom tolerancijom na korupciju.

Ipak, kako kaže, nišku opoziciju očekuje titanska borba za sprečavanje kako predizborne, tako i izborne krađe.

“Čeka nas ozbiljan posao – kontrola i sređivanje biračkog spiska, sprečavanje „kolonizacije“ Niša uveženim glasačima , stopostotna kontrola biračkih mesta i sprečavanje izborne i postizborne krađe. Čeka nas teška borba i zato nam je potrebno jedinstvo svih istinski opozicionih  političkih subjekata, bez kalkulacija, bez gordosti i nadgornjavanja.  Svi stvarni u ovoj političkoj borbi treba da budu na jednoj strani, a svi lažni na drugoj”, poručuje.

Prilika da, kako kaže, Nišlije pokažu stav jeste već u nedelju 3.marta u 11 sati, na prostoru iznad Stare ciglane, koja je postala simbol nezakonitog i nasilnog otimanja Grada od Nišlija, primer uzurpacije javnog interesa, kršenja zakona i bahatosti režima i postavljene gradonačelnice.

“Zato – od mnogog neka bude jedno. Nišlije traže od nas jedinstvo u borbi , koja će ovom unesrećenom Gradu dati novu Nadu. Zato , Nišlije da se pitaju. Do pobede”, zaključuje Tamara Milenković Kerković.

Global Digital Clinik