Svi smo mi deo vas: Nišlije na festivalu dece sa mentalnim invaliditetom

Svi mi smo deo vas
Svi mi smo deo vas

Udruženje dece sa mentalnim i daunovim sindromom iz Niša, ukupno 40 dece i njihovih pratilaca, učestvovalo je na Međunarodnom festivalu dece sa mentalnim invaliditetom koji je održan u Republici Srpskoj pod sloganom „Svi smo mi deo vas“.

Na festivalu je učestvovalo oko 2.000 učesnika iz republika bivše Jugoslavije koji su se predstavili jedni drugima igrom i pesmom.

Članica Gradskog veća, zadužena za socijalnu politiku Tijane Đorđević Ilić koja je pratila ovu grupu Nišlija i bila sa njima na festivalu,  je istakla da su ovakve manifestacije najbolji način inkluzije osoba sa invaliditetom i da sam slogan festivala pokazuje da, „koliko god bili različiti, svi smo u stvari jednaki“.

Međunarodni festival dece sa mentalnim invaliditetom
Međunarodni festival dece sa mentalnim invaliditetom

Predstavnici Udruženja dece sa mentalnim invaliditetom i daun sindromom Niš zahvalili su lokalnoj samoupravi što im je omogućila da otputuju u Gradišku i posebno naglasili da je količina pozitivnih emocija koje su pokupili na festivalu nešto najizuzetnije za njih.

„U našim životima i porodicama postoji velika doza strepnje, straha i neizvesnosti za svaki naredni dan. Malo je reči da opišemo dobrotu i veličinu srca naših domaćina koji su nam priredili bajku koju ćemo i mi i naša deca zauvek pamtiti“, rekli su u Udruženju.

Oni su zahvalili i našim sunarodnicima iz Gradiške i čitave Republike Srpske na svemu što su im priredili ističući da je bilo veliko zadovoljstvo prisustvovati jednom ovakvom festivalu.