Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

Daunov sindrom
Daunov sindrom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom  je obeležen 2006.godine u Singapuru, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan.

Danas se nose šarene čarape kako bi simbolizovali različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

Obeležavanjem ovog dana budi se svest o poštovanju prava osoba sa Daunovim sindromom i pruža im se velika podrška. Ona im je definitivno potrebna kako bi prebrodili brojne probleme, izostanak zdravstvenog tretmana, predrasude, diskriminaciju, kao i nedostatak finansijske podrške.

Deca sa ovim sindromom ne treba da budu vidljiva samo 21. jer ih društvo ionako previše sakriva.

Oni žele da budu ono što i drugi, da budu prihvaceni. Ne treba da budu izostavljeni, već da postanu sastavni deo društva.

U proseku se rađa jedno 650 novorođenčadi, a poremećaj sprečava normalan razvoj.

Specifične fizičke odlike deteta sa Daunovim sindromom su koso postavljene oči, male ušne školjke, kratak vrat, ugnuta baza nosa, mala usta, široke šake i kratki prsti. Kod ove dece je uočljiva hipotonija mišića, kao i hiperfleksibilnost zglobova. Neki od njih imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, poteškoće u rešavanju problema, poteškoće u razumevanju posledica sopstvenih postupaka…

Svaka ličnost deteta je drugačija, pa je veoma važno ne stvarati stereotipe o njima. Ljudi koji imaju ovaj sindrom teže ka toploj, ljubaznoj, veseloj ličnosti, uprkos stalnim izmenama na njihovim licima.

Zato svako treba da omogući da se osećaju ravnopravno i prihvaćeno, jer jedino tako možemo da funcionišemo kao društvo.

Zato ne treba da se plašimo razlika, već da ih slavimo kao dar koji pokazuje svu lepotu ovog sveta.

Oni ne mogu da imaju savršen par hromozona, ali su savršeni u svojoj različitosti.

Autor: J.Š