Svetski dan komšija: Nišlije sa Bulevara složni i dobri susedi

Svetski dan komšija u zgradi na Bulevaru Nemanjića br.72, Niš
Svetski dan komšija u zgradi na Bulevaru Nemanjića br.72, Niš

Stanari zgrade na Bulevaru Nemanjića 72 obeležili su Svetski dan komšija i podsetili sve nas na prave komšijske vrednosti, kao što su gostoprimstvo, tolerancija i humanost.

Skupštinа stаnаrа zgrаde nа Bulevаru Nemаnjićа br. 72, nа čelu sа petočlаnim sаvetom i upravnicom, prethodnih godina renovirаlа je zajedničke prostorije zgrаde koja je izgrađena 1982. godine.

Zgrada ima 9 spratova, 46 stanova u kojima živi više od stotinu stanara. Da se dobro slažu i razumeju svedoče oslikani hodnici, lift sa muzikom, predivno dvorište sa fontanom i učešće svih u održavanju kućnog reda. Najmlađi stanar ima tek godinu i po, a najstariji 92 godine.

Ulaz zgrade Bulevar Nemanjića br. 72, Niš

Ukoliko zаgledаte mаlo bolje, nа zgrаdi 72 primetićete video nаdzor oko celog objektа, pа čаk i u smećаri, а nа ulаzu dočekаće vаs jаsno obeležene smernice, potpuno novi poštаnski sаndučići, štedljive siljalice i nešto zаistа neverovаtno, foto-kutаk gde komšije kаče svoje slike, аutorske rаdove, ili pаk neke bitne uspomene.

Bulevar Nemanjića br. 72, Niš

Slogu i dobre komšijske odnose proslavljaju svake godine na Svetski dan komšija koji je ove godine bio jubilarni. 

„Odlučili smo da ove godine zahvalimo svima na dobroj saradnji, odnosno preduzećima, medijima i pojedinicima koji su dali doprinos u razvoju kulture stanovanja, negovanja dobrih komšijskih odnosa“, kaže Jelica Milošević, upravnica Stambene zajednice.

Na “fešti” su ugostili  i načelnicu Nišavskog okruga, Draganu Sotirovski, koja je godinama, dok je radila kao novinar, izveštavala  o nesvakidašnjim niškim stanarima.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski sa stanarima zgrade

Zahvalnicu za pomoć  pruženu u uređenju dvorišta i nabavku protivpožarnih aparata dobilla je i Gradska opština Medijana.

U narednom periodu stanari ove zgrade će, kako kažu, još uređivati svoj životni prostor.

Bulevar Nemanjića br. 72, Niš

Inače, Svetski dan komšija se u svetu slavi od 2000. godine svakog poslednjeg petka u mesecu maju. Ta inicijativa nastala je u Parizu kao reakcija na sve veće otuđenje koje je nastalo između ljudi.

Budući daje u pitanju globalni fenomen ovaj dan se od 2004. godine obeležava u 1.300 gradova širom Evrope.