„Švedski filmovi pod zvezdama“ u bašti kafića Labeerint

Projekat „Letnji bioskop za sve“ nastavlja u Nišu. Od 19. do 21. jula biće prikazan ciklus „Švedski filmovi pod zvezdama“ u bašti kafića Labeerint u Nišu.

Kritici javnosti biće izložena savremena filmska dela švedske kinematogrfaije.

Na programu će biti:

19. jul u 21h – “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”

Stručnjak za dinamite, Alan Karlson, na svoj stoti rođendan beži iz staračkog doma. On je blesav i na nivou jednog dečaka, jedino u životu što mu je važno su eksplozivi. Otac mu je bio borac za prava na kontracepciju, a majka mu je umrla dok je bio dečak. Uskoro će se njegov život izvrnuti naglavačke, a ovaj šašavi junak će učestvovati u događajima koji su bili od presudne važnosti za tok 20. veka.

20. jul u 21h – „Ne plači“

U gradu Geteborgu na zapadnoj obali Švedske, Pal sanja o muzičkoj karijeri. Ipak, na putu prema uspehu stoji mu jedna prepreka: on sam. Pratimo Pala na emocionalnom putovanju kroz prijateljstvo i nevolje, ljubav i izdaju što ga naposletku dovodi do pronalaska spostvenog zvanja.

21. jul u 21h – „Ponovno okupljanje“

Poznata umetnica nije pozvana na okupljanje svog časa. Snima film o tome šta se moglo dogoditi da je otišla tamo i suočila se sa nasilnicima, a kasnije prikazuje taj film svojim bivšim kolegama iz razreda.

Projekcije filmova se organizuju u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu a okviru projekta „Letnji bioskop za sve“ koji Mladi ambasadori realizuju uz podršku Grada Niša. Svi filmovi su sa srpskim titlom i ulaz je slobodan.