Sutra počinje završni ispit

završni ispit
Foto: pixabay, ilustracija

Testom iz maternjeg jezika sutra od 9 sati počinje završni ispit za osnovce. U četvrtak sledi ispit iz matematike, a u petak kombinovani test. Malu maturu polagaće 2.500 niških osnovaca, a ukupno 3.500 sa područja Nišavskog okruga. Po završetku ispita testovi će biti skenirani u ETŠ “Nikola Tesla”, a zatim prosleđeni u Beograd, odakle se šalju na dva mesta u Srbiji gde će ih nastavnici pregledavati.

Osnovci i ove godine polažu testove iz srpskog, matematike, i kombinovani test. Sutra od 9 do 11 sati osnovci polažu test iz maternjeg jezika, u četvrtak u istom terminu iz matematike, a u petak kombinovani test.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da je sve spremno za polaganje mature, a zadaci su kako naglašava prilagođeni uzrastu, uz podsećanje da su maturanti već imali probni test. On ističe da će testovi biti skenirani, a da se zatim šalju za Beograd odakle se potom šalju u druga mesta u Srbiji gde će ih nastavnici pregledavati.

Dodaje da će se u dve različite škole pregledavati isti test, a ukoliko se rezultati ne poklope, biće uključeno i treće lice.

Prema njegovim rečima 27.juna biće poznati preliminarni rezultati, nakon čega će moći da se uloži žalba, zatim sledi popunjavanje lista želja, a upis u srednje škole počinje 12.jula.