Stvaralački portret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije

U sredu 22. marta 2023. godine u 18 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” održaće se književno veče pod nazivom „Stvaralački portret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije”.

Anđelko Krstić (Labuništa, kraj Struge, 1871 – Labuništa, 1952) bio je srpski pisac i prosvetitelj, branilac srpskog nacionalnog identiteta u Makedoniji. Ponikao u drimkolskom kraju, delio je pečalbarsku sudbinu svojih sunarodnika, a potom, stupivši u učiteljsku službu, bavi se prosvetiteljskim radom u porobljenom zavičaju.

Bio je borac protiv turskog ropstva, zajedno sa vojskom i civilima u Prvom svetskom ratu prešao je preko Albanije do Krfa i Soluna. U svom delu, Anđelko Krstić piše o teškom životu u Makedoniji, verno oslikavajući život i psihologiju ljudi tog kraja, posebno pečalbara.

Svoju prvu pripovetku „Pečalba” objavio je u „Carigradskom glasniku” 1903. godine, a već do kraja 1918. u istom glasilu objavljuje desetak pripovedaka, nekoliko pesama i zapisa.

Za svoje „Pripovetke”, Anđelko Krstić je dobio nagradu Srpske kraljevske akademije, a za roman „Trajan”, priznanje Akademije sedam umetnosti.

U programu će učestvovati:
prof. dr Goran Maksimović,
prof. dr Dragiša Bojović,
Milutin Stančić iz Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA, Skoplje,
doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković
msr Ljubinka Cekić.

Odabrane tekstove Anđelka Krstića kazuju studenti srbistike:
Sofija Đorđević,
Ivana Marinković i
Jovan Đorđević.

Voditelj programa je Emilija Radmilović.

Organizatori ove književne večeri su Narodna biblioteka „Stevan Sremac” Niš i Departman za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu.

Global Digital Clinik