Stroži propisi za uvoz vozila sa “evro 3” motorima ?

Država Srbija sigurno neće mirno posmatrati uvoz starih dizel automobila koji će, po svemu sudeći, vrlo brzio biti zabranjeni u gradovima Nemačke.
 
Iako je, po sadašnjim važećim propisima, u Srbiju dozvoljen uvoz vozila sa “evro 3” motorima, uskoro bi trebalo da se pokrene inicijativa za pooštravanje uvoza.
 

Nemačkim dizelašima teži put do ulica Srbije

 
Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine, u skladu sa svojim nadležnostima i ciljevima, pozdravilo je odluku nemačkog suda u vezi s mogućom zabranom da starija dizel vozila saobraćaju u centru grada.
 
“Imajući u vidu specifičnost naše zemlje kada je starost vozila u pitanju, odnosno da je vozni park na teritoriji Srbije u proseku veoma star, bilo bi svrsishodno, u cilju drastičnog smanjenja zagađenja vazduha, kao i buke, kada bi i lokalne samouprave na teritoriji Srbije primenile istu ili sličnu meru”, navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
Planirana incijativa odnosiće se ne samo na uvoz, već i na strogu kontrolu izduvnih gasova iz automobila prilikom tehničkog pregleda, kao uslov za registraciju vozila.
 
Stavljanje u promet vozila, njihovo puštanje u saobraćaj ukoliko su homologovana, mora se utvrditi i na osnovu propisanih uslova iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s tim da uverenje o ispunjenosti uslova navedenih u zakonu izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.
 
Vozila koja ne ispunjavaju prethodno, ne mogu se stavljati u saobraćaj, odnosno u promet.
 
Kako u Nemačkoj ima oko 12 miliona takvih automobila, procene su da bi veliki broj njih mogao da završi i u Srbiji – čak oko 300.000, što je realna brojka kada se zna da je prošle godine uvezeno više od 150.000 “polovnjaka”, od kojih je 110.000 bilo starije od 13 godina.
Global Digital Clinik