Striporama dovodi na Nišvil veterane italijanske i ex-yu strip scene Marka Bjankinija i Sibina Slavkovića.

Foto: Marko Bjankini za Striporamu

Nišville Jazz Festival i niška striparnica Južni Darkwood predstavljaju 8. izdanje međunarodnog festivala stripa i popularne kulture – Striporamu 2023 koja počinje 10. i traje do 13. avgusta. U nišku Tvrđavu dolaze neka od najprepoznatljivijih imena domaće, regionalne i evropske strip scene, a ilustracije sa motivima Niša, svakog od njih, biće deo zvaničnog portfolija festivala, po kojem je Striporama i prepoznatljiva među strip fanovima u regionu.

U okviru festivala biće održana izložba, tribine, promocije novih strip izdanja i javni intervjui. Gosti festivala će svake večeri u Tvrđavi, u “Zelenom strip ateljeu”, crtati dedikacije i potpisivati stripove posetiocima, a na istom mestu biće otvorena i strip-berza. Svi sadržaji Striporame su besplatni.

Lajnap gostiju predvode veterani italijanske i eks-jugoslovenske strip scene: Marko Bjankini i Sibin Slavković. Bjankini je već nekoliko decenija na spisku crtača izdavačkog giganta kuće Serđo Boneli Editore. Karijeru je započeo još 1979. godine, da bi ga 1982. Ticijano Sklavi (autor Dilana Doga) pozvao da bude deo ekipe crtača serijala Traper Keri. Već 1985. Serđo Boneli ga prebacuje na serijal Mister No, na kom će u godinama koje slede postati jedan od nosećih crtača. Crtao je i avanture Teksa Vilera, a koautor je i jedne priče o Dilanu Dogu.

Sibin Slavković je srpski strip crtač, scenarista, ilustrator, urednik i izdavač. Poznat je po radu na licencnim stripovima Tarzan i Veliki Blek, objavljivanim u mnogim evropskim zemljama, a bio je i višegodišnji urednik časopisa Ju Strip i Stripoteka. Crtao je serijale za skandinavsko – Stormy & Iceberg i američko tržište – The Mask.

Gost Striporame 2023 je i hrvatski strip autor, urednik i edukator na polju stripa Tihomir Tikulin Tico. Tico objavljuje ilustracije i stripove od 1992. u domaćim i inostranim časopisima, u Strip reviji, Klik!-u, Q-Stripu, Homo Volansu… Urednik je strip-fanzina Endem.

Nikola Stanković je niški slikar i strip crtač, član je ULUS-a i ULUPUDS-a, a izlagao je na 15 samostalnih i grupnih izložbi. Nađa Tiodorović je jedna od najvećih nada srpske strip scene. Nedavno je objavila svoju prvu knjigu (tankobon) jedne domaće mange – Zveri u nama. Igor Jovčevski objavljivao je stripove i ilustracije u makedonskim i stranim izdanjima: Strip art, Sindrom, Tink Tank, Magazin RE, Strip Gen, Apokalipsa, Arcane Codex Nackter Stahl. Autor je nekoliko različitih strip projekata i dobitnik brojnih nagrada. Anani Borisov jedan je od najtalentovanijih mlađih bugarskih strip autora. Deo je kreativnog tima popularne veb serije Tony The Duckling, autor je krimi-serijala Bandit, i osnivač izdavačke kuće Prime Comics Ltd. Ana Milojković Omi objavljivala je stripove u Emitoru – glasilu društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić i fanzinu Raketla. Dva njena stripa našla su se u francusko-srpskom izdanju Linije Fronta. Višestruko nagrađivani strip crtač, ilustrator, karikaturista, koncept umetnik Mijat Mijatović objavljivao je ilustracije i karikature u Dečjim novinama, Super Tinu, Politici Ekspres… Autor je naslovnica za serijale Mister No i Zagor u okviru edicije Zlatne serije Veselog Četvrtka. Sabahudin Muranović Muran, strip crtač, ilustrator, karikaturista, poznat po satiričnom dnevnom stripu u listu Danas. Sarađivao je sa skoro svim domaćim strip izdavačima. Koautor je stripova Hajduk, Priče iz Jugoslavije… Imao je četrdesetak izložbi u Srbiji i inostranstvu. Milan Mišić profesionalno se bavi stripom od 2013. Na žanrovski različitim ostvarenjima, do sada je najviše sarađivao sa američkim izdavačima, a na listi tih izdavača nalaze se Incanto Press, Peers of Menard, Abby Comics, Verse Comics… Ivan Stojković diplomirao je animaciju na Fakultetu umetnosti u Beogradu, a bavi se i stripom i ilustracijom. Učestvovao je na festivalima animacije u zemlji inostranstvu: Balkanima, Animateka, Annecy… Dobitnik je više nagrada iz oblasti stripa i animacije.