Stevan Sremac i stari Niš: 140 godina Prve niške gimnazije

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac
Prva niška gimnazija „Stevan Sremac

Javnim časom književnosti Prva niška gimnazija „Stevan Sremac započela je obeležavanje 140 godina od osnivanja. Ovom prilikom niški književnik Dimitrije Milenković predstavio je svoju knjigu „Stevan Sremac i stari Niš“.

Pre 140 godina osnovana je Prva niška gimnazija Stevan Sremac, a učenici i nastavnici najstarije niške gimnazije jubilarnu 2018. obeležiće nizom manifestacija do kraja kalendarske godine.

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića.

Od pre nekoliko godina Dan škole obeležava se u novembru i program proslave traje čitavu nedelju.

Zvanično Dan škole obeležava se Svečanom akademijom i svečanostima tokom cele te nedelje u novembru, ali će godina jubileja 2018. biti puna događaja koji počinju marta i trajaće do kraja godine.

Cilj svih događaja je promocija škole kao značajne obrazovne, ali i ustanove važne za kulturni život grada Niša

Dimitrije Milenković (26. oktobar 1935) je jedan od poznatijih književnika iz Niša, i ugledno ime u savremenoj srpskoj poeziji, koji od 1953. objavljuje poeziju priče i eseje u značajnijim časopisima. Prevođen je na više svetskih jezika i zastupljen u brojnim antologijama mnogih zemalja Evrope.

Prvi događaj kojim je počelo obeležavanje jubilarne godišnjice je književno veče književnika Dimitrija Milenkovića koji je sa đacima razgovarao o svojoj knjizi “Stevan Sremac i stari Niš”.

Knjigu je objavila Narodna biblioteka Stevan Sremac u Nišu 2017. godine.

„To je prvo u nizu podsećanje na legendarnog kjiževnika, jednog od prvih gimnazijskih profesora, ali i na osnivanje gimnazije i na Niš iz tog doba. U svim aktivnostima od marta do kraja godine učestvovaće i učenici i nastavnici. To je jedan od načina da se podsetimo na veoma važne i uspešne ličnosti koje su kroz školu prošle kao profesori ili đaci“, najavljuju iz Prve niške gimnazije.

Global Digital Clinik