Šta još radi osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi

prehrambenih prodavnica
Sednica Kriznog štaba

Krizni štab jutros je doneo odluku da od sutra do ponedeljka u Srbiji sve bude zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda. To ipak ne znači da osim prehrambenih prodavnica, pumpi i apoteka gotovo ništa neće raditi.

Osim prehrambenih prodavnica,apoteka i pumpi do ponedeljka će raditi i sve državne institucije, kao i pošte, banke, proizvodni pogoni i kapaciteti.

Tokom prethodna dva vikenda takođe su radile apoteke, ordinacije, laboratorije stomatološke i veterinarske ordinacije. Osim navedenih, Krizni štab potvrdio je da se mere zatvaranja ne odnose na sledeće:

  • Trgovinske objekte u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi
  •  Trgovinske objekte u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda
  •  Šaltere državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice
  •  Radiće i benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva
  •  Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja radiće isključivo za  goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu
  • Ograničenje se ne odnosi i na sportske objekte za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.
  •  Samostalne maloprodajne objekte u kojima se kupovina obavlјa bez ulaska u objekat, odnosno kiosci i trafike.
  • Uslužne objekte koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojača, stolara, vulkanizera, tehničkih pregleda, auto-perionica, hemijskog čišćenja i drugih.
  • Preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada

Premijerka Ana Brnabić je rekla da vrtići nastavljaju da rade, dok će učenici nižih razreda osnovnih škola verovatno od ponedeljka bar na nedelju dana preći na onlajn nastavu.

U saopštenju Kriznog štaba navodi se da “od večeras u 20 časova biti zatvoreni svi ugostitelјski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda“, navodi se u saopštenju.