Šta čuveni jugoslovenski crveni kiosk radi na Tajms skveru?

crveni kiosk
Foto: PrtSc, Twitter

Na Tajms skveru prolaznici trenutno mogu videti čuveni crveni kiosk K67 kojeg se naši stariji sugrađani sa setom sećaju. U njemu su se kupovale cigarete, karte za prevoz i slična svakodnevna roba, a ponekad i hot-dogovi.

Danas se u centralnom delu Njujorka u njemu ništa ne prodaje, već poznati crveni kiosk služi kao di-džej kabina za puštanje muzike. Postavljen je u okviru projekta “Times Square Transmissions 2021”.  Projekat, po navodima autora, ima za cilj da publici približi muziku ali i ukuse i arhitekturu različitih vremena i podneblja.

Kako piše Startit, kiosk K67 je delo slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga. Predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.

[irp]

Godine 1999. je zaustavljena proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

izvor: bif.rs