SSP Niš: Zašto Niš nije centar Jugoistočne Srbije

ssp nis

“Davanja iz budžeta lokalnim samoupravama, nisu povećavana, iako je po zakonu 1,7 % taj iznos od bruto domaćeg proizvoda, iako je cena minimalca povećana, iako je inflacija sve veća, transferi se ne menjaju”, istakla je u saopštenju medijima narodna poslanica SSP-a Jelena Milošević.

“Recimo, trebalo bi da Niš bude centar jugoistočne Srbije, a Niš dobija 660 miliona, i nije mi takođe jasno po kom parametru Niš dobija 660 miliona, dok neki gradovi, koji imaju manji broj stanovnika, koji ekonomski nisu nešto manje razvijeni od Niša, dobijaju, recimo, za trećinu više”- zapitala se Milošević

Prema njenim rečima, da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, prvo je neophodno da se promeni statistika, da plata u Nišu ne bude za 20,000 niža od plate u Novom Sadu i za gotovo 30,000 niža od plate u Beogradu.

Takođe, da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, budući da jugoistočna Srbija ima najveći broj nerazvijenih i devastiranih opština, prema mišljenju Miloševićeve, potrebno je da budžet Grada Niša po glavi stanovnika ne bude jedan od najnižih, a ubedljivo najniži od svih velikih gradova.

Da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, potrebno je da se sredstva iz BDP-a ravnomernije dele. To znači da centar jugoistočne Srbije učestvuje u BDP-u sa 13 ,7%, a da mu se iz BDP-a vraća 4 ,5%.

“Kada vidimo da je sve centralizovano i da novac kojim ljudi koji žive na jugoistoku, Nišlije, Leskovčani, Požarevljani, uplaćuju u budžet, a da im se ista ta sredstva ne vraćaju, već njihove potrebe zavise isključivo od volje političara, da li će negde biti izgrađen vrtić, škola ili kanalizacija. Dolazimo do toga da Ministre, ono što najmanje možete da uradite, to je da se ti transferi ne mora za 3,5 puta, koliko bi sada trebalo, bar duplo povećaju, da bi lokalne samouprave mogle da zadovolje potrebe svojih građana, jer logično je da Vlada Republike Srbije ne može da zna šta treba ljudima u Merošini, šta treba ljudimu u Bosilegradu ili bilo gde po Srbiji.” – zaključila je poslanica SSP-a