Srpski vatrogasci nakon povratka sa Evije u Niš: Nismo znali koje je doba dana zbog dima, vatreni zid preko 20 metara

vatrogasci
Foto: MUP

Srpski vatrogasci njih 34 i troje zdravstvenih radnika posle nedelju dana boravka na Eviji gde su pomagali u gašenju požara juče su stigli u Niš.

Sa Evije su se vratila 34 srpska vatrogasca i troje zdravstvenih radnika. U njihovu čast unakrsna vodena paljba ispred vatrogasnog doma u Nišu.

Zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Nikolić rekao je da su srpski vatrogasci uspeli da odbrane od plamena tri i po kilometara dugu liniju na Eviji.

„Od prvog minuta gde smo stali na terenu, vatra nije prošla. Mislim da smo jedini uspeli u tome. Uspeli smo da odbranimo sela i ogromnu površinu koja je bila iza nas. Da to nismo uspeli požar bi bio još dramatičniji“, rekao je Nikolić

Marko Radovanović iz Niša kaže da je bilo prilika da su stajali na par metara od vatrenog zida koji je bio i preko 20 metara visine, tako da je bilo ko odustao, da je rekao da ne može vše ne bi uspeli.

Srpski vatrogasci bili su dva dana u dimu, a tek nakon toga su videli šta su uradili.

„Sunce se nije videlo od dima, ne znate koje je doba dana“, rekao je šef smene Vatrogasno-spasilačkog bataljona Marko Kisić.

“Prizori su bili više nego jezivi i drago mi je što sam učesnik ove intervencije i što sam imao čast da radim sa ovim predivnim ljudima koji su dali sebe i koji su prezentovali Srbiju u pravom svetlu kako ona to zaslužuje”, rekao je vođa tima Vladimir Plemić.

U znak zahvalnosti meštani jednog sela koje su odbranili od požara na Eviji srpskim vatrogascima poklonili su ikonu sa posvetom iz tamošnje crkve i plaketu.

Izvor:Danas, RTS