Srpski mobilni internet među jeftinijma u našem okruženju

srpski mobilni internet
Foto: pixabay

Prema istraživanju kompanije Cable.co.uk Srbija je zauzela 72. mesto od 230 zemalja koje se nalaze na listi kreiranoj prema cenama mobilnog interneta.

Prema pisanju Startita, prosečna cena jednog gigabajta u Srbiji je 128 dinara (1,3 dolara), što je za 30 dinara manje nego u 2020. ali je i dalje znatno skuplje nego u razvijenijim zemljama.

U regionu jeftinija samo Severna Makedonija

Međutim, kada se poredimo s regionom, jedino je u Severnoj Makedoniji internet jeftiniji (0,96 dolara), a od nas su skuplji Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Albanija, u kojoj jedan gigabajt u proseku košta 2,80 dolara.

Najjeftiniji mobilni internet na svetu ima Izrael, od svega 0,05 dolara, što je duplo manje u odnosu na prethodnu godinu, a i u 2019. su ga plaćali manje od jednog dolara. Tamo tri četvrtine stanovnika poseduje pametni telefon, a najveći deo zemlje je pokriven 4G mrežom.

U Italiji velika konkurencija operatera

Kirgistan je drugi po najnižoj ceni, a ono po čemu je specifičan jeste da se stanovništvo uglavnom oslanja na mobilni internet, jer fiksna mreža nije dovoljno raširena. Što se evropskih zemalja tiče, Italija je najjeftinija, sa 0,27 dolara po gigabajtu. Tamo se desetak operatera utrkuje za najpovoljniju uslugu, a trenutno se prelazi sa 4G na 5G mrežu.

U 53 zemlje za gigabajt se plaća manje od jednog dolara, a među njima su i Francuska, Danska, Kuvajt, Kamerun, Rusija, Australija, Indija, Poljska, Pakistan, Kina, Čile, Sudan, Turska…

Kada govorimo o najskupljim zemljama, tu je Ekvatorijalna Gvineja sa 49,676 dolara za gigabajt, zatim Foklandska ostrva (44,56), a cene veće od 10 dolara su u još 12 država. U 90 zemlja cena je 1-2 dolara, u 46 država je skuplji od pet dolara.

Izvor:bif.rs