Grad Niš poklanja auto – sedišta

auto - sedišta
auto - sedišta

Sprovođenjem procedure javne nabavke kojom će biti kupljeno 300 auto-sedišta i koja će besplatno biti podeljena niškim roditeljima, prema rečima gradskog većnika Igora Vojinovića, je započeta i biće gotova za oko mesec dana. Ono što još uvek nije poznato je to, koji roditelji će dobiti sedišta. O tome će odlučivati Komisija koja će biti formirana nakon završetka tendera.

Većnik Vojinović, koji je i ranije najavljivao da će Grad deliti besplatna auto-sedišta, kaže da je za kupovinu predviđeno 2 miliona dinara, koja su opredeljena Programom korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Niša za 2018. godinu.

U skladu sa tehničkom specifikacijom koju je pripremio Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša predviđena je nabavka 300 dečijih auto-sedišta iz grupe 1, 2 i 3 za prevoz dece od 9 do 36 kg. Broj sedišta koji se planira da se nabavi određen je na osnovu ispitivanja tržišta i na osnovu procenjene vrednosti javne nabavke, odnosno sredstava koja su ranije opredeljena – objašnjava Vojinović.

Koji roditelji će dobiti sedišta nije poznato jer će, kako objašnjava gradski većnik, o kriterijumima za dodelu odlučivati posebna Komisija koja će biti formirana nakon nabavke.

Tek je započeta procedura javne nabavke, a procenjen rok neophodan za pripremu neophodne dokumentacije i sprovođenje samog postupka od strane nadležne službe je oko mesec dana – kaže većnik.

On napominje da je Niš “crna” tačka kada je reč o upotrebi auto-sedišta, jer tek nešto više od polovine roditelja odlučuje da svoje mališane vozi u njima.

U “prolećnom” istraživanju indikatora bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu na teritoriji grada Niša, koje je sproveo Savet za bezbednost saobraćaja, na teritoriji Niša procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 3 godine u naselju je 64,9%, a van naselja 71,4%.

Decu staru od 4 do 12 godina još manje niških roditelja stavlja u auto-sedišta, odnosno 43% njih kada voze u naseljenom mestu, a tek nešto više od 20% njih u slučaju da voze van naselja.