Spomenik na Čegru do kraja aprila dobija novo-staro lice. Radi se fasada, krov, unutrašni radovi ali i put do Čegra

Foto - Prinscreen sa Fejsbuk stranice gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski

Do kraja aprila meseca, radovi na spomeniku na Čegru, trebalo bi da budu u potpunosti gotovi, upravo kada se i obeležava 215 godina od Čegarske bitke. Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja, izdvojilo je oko tri miliona za sanaciju.

Punom parom radi se na uređenje spomenika iznutra, ali i na fasadi i krovu.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika Dušana Andrejevića, poslednji radovi su bili oko obeležavanja jubileja 200 godina, pre 15 godina. On je dodao da je u planu i izrada projekta parternog uređenja. 

Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković, istakla je da je Opština od svog novca uradila novi krst na spomeniku, a kako je dodala, već u sledećoj fazi projekta u planu će biti i uređenje parkinga ali i stepeništa do crkve Svete Petke gde su se pričestili vojnici i Stevan Sinđelić pre Bitke na Čegru.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, naglasila je da će do spomenika na Čegru biti uskoro urađen i put.

“Posle ove rekonstrukcije paralelno se sada radi rekonstrukcija kanalizacione mreže koja je dotrajala, kako bismo mogli da završimo put do Čegra. Kada put proširimo i asfaltiramo, autobusi sa putnicima i đacima će lakše moći da dođu do Čegra” – zaključila je Sotirovski

Global Digital Clinik