Solarne stanice u Nišu konstantno na meti vandala

Gradska opština Medijana nedavno je postavila novo solarno drveće na Trgu učitelja Tase i Čairskom parku

Gradska Opština Medijana nedavno je postavila novo solarno drveće na Trgu učitelja Tase i Čairskom parku.

“Na zahtev građana nastavili smo sa praksom komunalne modernizacije koja podrazumeva da Nišlije na brz i lak način dopune svoje mobilne telefone i tablete”, kažu u GO Medijana.

Trg učitelja Tase; Foto: GO Medijana

Pored ovih solarnih stanica, u Nišu je, krajem prošle godine, instalirano ukupno sedam solarnih stanica.

“Podržavam ideju grada da imamo ovakve instalacije, ali su solarna drveća konstantno na meti vandala. Evo ovde ima kamere, ali huligani čupaju kablove i uvek sve unište”, kaže Nišlija koga smo zatekli pored solarne stanice u parku na keju.

U Gradskoj opštini Medijana kažu da su svesni problema, ali da kamere nemaju tehničke mogućnosti da snimaju u širem obimu.

Bez obzira na to nadležni će, kako ističu, nastaviti na komunalnoj modernizaciji našeg grada i popravljati solarne stanice koje postoje još na Trgu Republike, zatim na Trgu kralja Aleksandra, u parku “Čair”, kod Oficirskog doma, u Brzom Brodu i dve u Parku “Sveti Sava”.

Svako solarno drvo ima pet punjača, tako da pet uređaja mogu da se pune istovremeno.

Tri dana može da radi bez ikakvog napajanja. Klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne upijaju vodu. Cela konstrukcija je od plastificiranih kutija.

Na vrhu je solarni panel od 80 vati, sa desetom generacijom foto ćelija, koje rade na male izvore svetlosti, i bez sunčeve energije.