Smanjeno zagađenje vazduha u Nišu

Smog

Niš i Valjevo juče su bili gradovi sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Danas je situacija malo bolja, ali je Niš, kao i Valjevo, još uvek u vrhu po zagađenosti vazduha.

Prosečna vrednsot suspendovanih čestica i teških metala ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom. To znači da se vazduh smatra zagađenim ukoliko vrednost suspendovanih čestica pređe ovu cifru.

Juče je u Nišu izmerena vrednost od 154 mikrograma po metru kubnom vazduha, a danas iznosi 124 mikrograma.

Radi poređenja, vrednost suspendovanih čestica u Valjevu iznosila je 184 mikrograma po metru kubnom vazduha, po čemu su Valjevci bili na prvom mestu po zagađenju. Danas iznosi 180 mikrograma.

Sa druge strane, čak je i u Beogradu i Novom Sadu izmeren manji stepen zagađenosti vazduha. U Beogradu je ta vrednost bila 80 mikrograma, u Novom Sadu 71, Subotici 76, Smederevu 94 i Boru 59.

Međutim, dok su u Nišu i Valjevu merenja pokazala da se zagađenost vazduha smanjila u poslednja 24 sata, u ostalim mestima se vrednost suspendovanih čestica i teških metala povećala.

Inače, suspendovane čestice nastaju tokom rada motora u vozilima i industrijskim postrojenjema. Stvaraju se i tokom sagorevanja ogreva u pećima, a nastaju i na gradilištima i deponijama. Predstavljaju smešu koja obuhvata dim, čađ, prašinu, soli, kiselinu i metale.

Stručnjaci u Nišu ocenili su da je povećana koncentrancija suspendovanih čestica u vazduha u tom gradu posledica toga što veliki broj domaćinstava u tom gradu za grejanje koristi ogrevno drvo i ugalj.