Slogani uspešnih brendova

Šta su slogani uspešnih brendova i čemu služe?

Surovi savremeni svet…more  uspešnih kompanija, manje uspešnih i neuspeših. Ipak, svaka se bori za svoje mesto i srećne su one koje tu šansu  još uvek i  imaju.

Mađutim, kako se izboriti? Kako izaći iz mase i skrenuti pažnju na sebe?

Slogani su upravo jedno od rešenja tj. jedna od mogućnosti kako to učiniti.

Slogan je kratka fraza ili krilatica, koja ima zadatak da prenese određenu poruku brenda koji predstavlja. Koriste  se u komercijalne i  u političke svrhe.

Mi ćemo se osvrnuti na slogane koji se koriste u komercijalne svrhe, upravo iz razloga što su oni politički slogani promenljivi. Političke partije se trude da uvek nastupe sa novim sloganom u novoj izbornoj godini.

Za razliku od njih, komercijalni slogani poznatih brendova, imaju za zadatak da se povežu sa brendom. Oni su spona između brenda i potrošača tj. potencijalnih potrošača. Zato se nastoji da budu stalni.

Marketing stručnjaci, kao kreatori slogana brenda, imaju zadatak da osmisle jednostavnu i kratku rečenicu koja će biti lako pamtljiva, ali koja će adekvatno opisivati brend i prenositi izražajnu poruku. Kratko i jasno, nekada je i najteže!

Dakle, osmišljavanje slogana jednog brenda, nije nimalo lak zadatak, jer je upravo ta rečenica ona koja će biti ponovljena bezbroj puta u medijima i u narodu. Biće zvučna, lako će ući ljudima u uši (to joj je i cilj) i najbitnije, biće povezana sa brendom. Zato, mora biti pažljivo odabrana, jer koliko koristi može doneti, toliko može i odredjeni brend uniziti. Takav promašaj sigurno ne bismo želeli.

Jedan od najpoznatijih slogana je slogan uspešnog brenda ,,Nike”- ,,Just do it”.  Ovaj slogan prati zanimljiva priča o njegovom nastanku. Kreator slogana Den Vajden, inspiraciju je pronašao u poslednjoj rečenici serijskog ubice, koji je osuđen na smrt, a koja je glasila ,,Let”s do it”.

Upravo ta rečenica je modifikovana i postala  je slogan brenda ,,Nike”- ,,JUST DO IT”.

just do it
just do it

Slogani uspešnih brendova koje pamtimo…

Koliko su slogani brendova upečatljivi i koliko daleko mogu odjeknuti, svedoče  brojni slogani kompanija koje danas ne postoje, ili se bave nekom drugom delatnošću, a njihovi slogani se ponavljaju, ili ih se ljudi sa nostalgijom sećaju..

Jedan takav primer je  kompanija ,,Nokia”. Kompanija ,,Nokia”, originalna finska, se više ne bavi proizvodnjom mobilnih telefona, ali je slogan ovog brenda jedan od onih savršeno osmišljenih, koji i danas pruža asocijaciju na nekada popularni brend mobilnih telefona, jer ,,Nokia”- ,,Conecting people” je to zaista i činila (spajala ljude).

Moramo napomenuti, da nekada veliku ulogu u tome da neki slogan ,,zaživi”, ima umeće poznatih ličnosti koje su ih izgovarale. Primeri su upravo naši veliki glumci Dragan Nikolić i Milena Dravić-  izgovarajući rečenicu ,,I miris i ukus- kafa Grand” ,kao  i Bata Živojinović- ,, A, dobra je i za potenciju” u reklami za Conprostu.Upravo zahvaljujući njima su oba proizvoda visoko pozicionirana na tržištu i danas.

Koliko je njihovo umeće govori činjenica da Drgan Nikolić nije ni pio kafu u privatnom životu, a krilatica koju je izgovorio Bata, bila je van scenarija…..dodao je ,,na svoju ruku” u toku snimanja reklame.

Ne treba ni reći da su je svi prihvatili sa poštovanjem i uz osmeh!

Primeri -slogani uspešnih brendova koje sigurno znate:

 Slogani uspešnih brendova su, dakle, daleko poznate rečenice, i sasvim sigurno su doneli i određeni profit kompanijama. Bili šaljivi, ozbiljni ili motivacioni, slogani imaju za cilj da reklamiraju odredjeni brend. Naravno, kao krajnji cilj imaju prodaju istog.

Putem reklame, svaki će slogan naći put do potrošača. Samo, potrebno je dobro razmisliti i odabrati put koji je brži i savremeniji.

Obzirom da je danas doba digitalnog marketinga i da su manje praktični vidovi reklamiranja neretko i skuplji, prilično je jasno kojim putem treba ići.

Ne zaboravite, vreme je novac a, dobar glas se daleko čuje!

Ovde možete pogledati tekst o poslovnoj misiji uspešnih kompanija

Pogledajte jednu od reklama kompanije ,,Coca-Cola” koja nosi snažnu poruku na kraju..

izvor: Autor: Jelena Veljkovic
Global Digital Clinik