Slepi i slabovidi na turniru u golbalu – Grand Prix Niš. Zvučne lopte i igra na sluh i dodir

Malme Open 2019, golbalisti Naisa
Malme Open 2019, golbalisti Naisa

Grand Prix Niš 2023. turnir u golbalu, sportu za slepe i slabovide biće održan 22. 23. i u nedelju 24. septembra u sportskoj hali „Mika Antić“ u Nišu. Turnir organizuje Sportsko udruženje „Golbal Nais“ iz Niša i Evropska asocijacija golbal klubova, krovna organizacija klubskog golbala u Evropi. Na turniru u Nišu igraće ekipe iz Finske, Holandije, Nemačke, Grčke i Srbije.

Golbal je paraolimpijski sport za slepe i slabovide, igra se zvučnom loptom na dimenzijama odbojkaškog terena, a specifičan je po tome što svi igrači, bez obzira na to da li imaju ili nemaju ostatke vida, moraju nositi tamne maske preko očiju jer se golbal igra isključivo na osnovu čula sluha i dodira.

Pored Niša koji je domaćin trećeg po redu kvalifikacionog turnira, domaćinstvo ove godine imali su Roštok iz Nemačke i Utreht iz Holandije, a završni turnir igraće se u Švedskoj u novembru.

Do pre pet godina golbal se u Nišu nije igrao. Zahvaljujući Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu osnovali smo klub koji već pet godina ostvaruje zavidne uspehe u golbalu. Iza nas su brojne nagrade od titule prvaka države, preko brojnih medalja s turnira u regionu, pa sve do titule vicešampiona s evropskog turnira „Malme open“, kažu u Udruženju Golbal Nais

Od samog našeg postojanja svake godine organizovali smo međunarodni turnir „Niš open“ koji je okupljao golbal timove iz regiona, dodaju iz ovog Udruženja i naglašavaju da je to bila dobra prilika da se pripremime za organizaciju turnira na jednom višem nivou i pokušaju da u Srbiju i Niš dovedu evropske timove, evropski golbal kao i da pronađu svoje mesto među klubovima iz Evrope.

Golbalisti pozivaju sve nišlije i južnjake da u petak između 16.30 i 20.30, subotu između 09.00 i 20.00, i nedelju između 09.00 i 14.00, dođu u Sportsku halu Mika Antić, povedu klince, prijatelje, rodbinu, nauče šta je golbal, koliko može biti dinamičan i zabavan i pruže takmičarima podršku da ostvare što bolji rezultat na turniru.

„Potrebni su nam ljudi, navijači, potrebno je da celoj evropi pokažemo gostoprimstvo i žar juga. Potrebna nam je podrška sa tribina jer ćemo tako udruženi poslati najlepšu sliku iz našeg grada“, saglasni su iz niškog tima.