“Slapp tužbe” i lažni web portali – nove metode ugrožavanja nezavisnih medija

slapp tužbe i lažni web portali
Foto: Naissus Info

Pretnje, ucene, omalovažavanje, pokušaji diskreditacije nezavisnih medija i novinara nisu novina. Ono što je nova metoda koju vlast koristi protiv nezavisnih medija su “Slapp tužbe”. To su na svojoj “koži” osetili JUGpress i Vranjske. Njih je tužila Kompanija “Millenium Team d.o.o” , samo zato što su preneli izjave lidera Narodne partije Vuka Jeremića. Sa druge strane Južne vesti dobile su lažni web sajt sa identičnim imenom, dizajnom, fontom, i lažnim vestima koje služe upravo da diskredituju ovaj portal. O ovim metodama napada vlasti na medije bilo je reči na tribini “Bukom protiv pritisaka”, održanog u dvorištu City Smart kluba.

Najnovija vrsta pritiska na slobodne i nezavisne medije “Slapp tužbe”, osetile su Info Vranjske i agencija JUGpress. Naime, njih tuži kompanija “Millenium Team d.o.o” iz Beograda samo zato što su prenele izjave lidera Narodne partije Vuka Jeremića, tražeći višemilionske odštete.

Urednica agencije JUGpress Ljiljana Stojanović postavila je pitanje kako to da su se samo oni našli na udaru ove kompanije s obzirom na to da su i drugi mediji preneli izjavu. Od njih se traži odšteta od skoro 200.000 evra iako su izjave doslovno prenete. Prema njenom mišljenju cilj tužbe je da se mediji zatraše i ne prenose već “skrajnutu opoziciju”. Ona smatra da je tužbom vlast poslala poruku da se opozicija ne prati, i postavlja pitanje da li će reagovati i međunarodna zajednica.

„To je novac koji niko od nas, ni svi mi zajedno u redakciji, nismo u životu videli, niti ćemo videti. Mi bismo bili presrećni da u ovom trenutku imamo 10.000 evra na raspolaganju. Prosto, znali bismo da možemo da funkcionišemo”, rekla je Stanojevićeva.

I novinari Vranjskih nisu bolje prošli.

Mihajlo Stojković iz Info Vranjskih podsetio je i na skandalozno saopštenje lokalnih „naprednjaka“ od pre nekoliko godina, kojim je sve što se dešava, kaže, praktično i najavljeno. „‘SNS će oformiti pravni tim, za tuženje jednog „bulevarskog“ portala’. Na to je, manje-više, reagovala cela Srbija. I od tog trenutka mi imamo pet, šest ili sedam tužbi od SNS-a i njihovih ljudi. Tuži nas čovek za duševni bol zato što smo objavili zvanični dokument koliku on platu prima“, navodi, Stojković.

Stojković dodaje da osim što trpe razne uvrede na ličnoj osnovi, sada su i pod finansijskim pritiskom jer moraju po svakoj tužbi da putuju u Beograd. Inače, ista kompanija Millenium Team od njih traži odštetu od 100.000 evra.

Za razliku od njih Južne vesti suočavaju se sa lažnim portalom, sa identičnim dizajnom, fontom, bez podataka o vlasnicima i urednicima. Taj portal služi isključivo da diskredituje pravi, kaže glavna urednica Gordana Bjeletić.

„Iza svega stoji Zoran Majdak i SNS. Glavni cilj svega ovoga je da se ti slobodni mediji udalje od svog osnovnog posla“, kaže Bjeletić. Ona smatra da je potrebna veća podrška i solidarnost kolega. Dodaje i da tužbama i pritiscima vlast želi da onemogući medije kako se ne bi bavili svojim poslom. Prema njenom mišljenju, cilj svega je zastrašivanje novinara a strah se kako ističe prenosi i na građane.

Prema rečima glavne urednice i organizatora City Smart-a Ivane Petrović, na tribinu je pozvana i nekadašnja novinarka RTS-a a sada gradonačelnica Dragana Sotirovski.