Situacija u Srbiji: Registrovano dosad najviše zaraženih i umrlih. Preminulo 57 osoba, 7.780 novoinficiranih

registrovano najviše
Foto: Ilustracija

Prema poslednjem izveštaju danas je registrovano najviše zaraženih i umrlih od početka epidemije.

U poslednja 24 sata registrovano je najviše zaraženih i umrlih od korona virusa. Od 22.404 testiranih, 7.780 bilo pozitivno. Preminulo je 57 osoba. Na respiratorima se nalazi 245 pacijenata.

Danas je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, doneta nova odluka. Svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo bila urađena dijagnostika.

“Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja”, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da, kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, moglo bi da se živi normalno i ne bi se pričalo o zatvaranju.

“Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju”, istakao je Kon.

Dodao je da se rezultati mera, koje su stupile na snagu u utorak i onih od prošlog utorka, mogu očekivati u toku naredne dve nedelje.

“Očekuje se da dođe do usporenja aktivnosti virusa, ali vrlo su visoki brojevi, tako da će pritisak biti veliki. Oko sredine decembra se može očekivati poboljšanje u ciframa”, rekao je Kon.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša upozorio je ranije danas da je situacija u Srbiji sa koronavirusom veoma ozbiljna i zemlja je u proteklih sedam dana po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika među tri vodeće.

“Ja sam se nadao da će se poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji desiti pre sredine decembra, ali sada to očekivanje nije realno. Videćemo za nedelju dana gde smo”, rekao je on.

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom kovid–19, koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola. U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu.

Takođe, Vlada je donela odluku da se produži mera skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 čas – do 15. decembra 2020. godine. Sve prethodno usvojene mere ostaju na snazi.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu