Sićevačka klisura: Izložba crteža u Paviljonu u Tvrđavi

Umetnici Jelena Šalinić Terzić i Zoran D. Kostić
Umetnici Jelena Šalinić Terzić i Zoran D. Kostić

Umetnici Zoran D. Kostić i Jelena Šalinić Terzić izložiće svoje radove u Paviljonu u Tvrđavi, a ljubitelji umetnosti će moći da ih vide od 17. aprila do 6. maja.

Gost na ovoj izložbi biće mladi umetnik, učenik Specijalne škole “Bubanj” na smeru za knjigovesca, najavljuju iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Svečano otvaranje izložbe je u utorak, 17. aprila od 19 sati.

Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo,1976) je diplomirala na FLU u Beogradu kao student geneacije. Magistirala je (2003) i doktorirala (2016) na istom fakultetu. Realizovala je 45 samostalnih izložbi. Dobitnica je devet nagada među kojima su: prva nagrada za crtež na Bijelanu crteža i male grafike u Beogradu i nagrada iz fonda Vladimira Veličkovića. Zaposlena je na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, trenutno u zvanju docenta.

Zoran Kostić (Niš, 1963) je diplomirao i magistriao na FLU u Beogradu. Samostalno je izlagao 48 puta. Dve monogafije sa njegovim crtežima objavljene su u izdanju NKC-a. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Oboje umetnika izlažu svoje najnovije radove koji pripadaju žanru pejzaža. Priroda kao podsticajna građa je večna inspiracija umetnika koja u aktuelnim umetničkim prilikama pruža raznovrsne mogućnosti vizuelizacije i likovne interpetacije što potvđuje i ova izložba.

Oboje umetnika polaze od realnih i konketnih prizora viđenih u Sićevačkoj klisuri.

Jelena Šalinić Tezić se koncentiše na fragmente stena. Načinom na koji ih likovno definiše – gradacijom linija od gracilnih i disketnih do snažnih, silovitih i slobodnih, razradom konstrasta svetla i senke i kompozicionim rešenjem, ona stvara ekspesionistički intonirana dela koja naglašavaju monumentalnu snagu i uzvišenu lepotu prirode.

Brdoviti pejzaži Zorana Kostića počivaju na većem stepenu udaljavanja od verizma dolazeći do granice između asocijacije i apstrakcije. Intimistički doživljena i tumačena priroda dočarana mrežom ispepletanih linija obogaćenih i kolorističkim vrednostima u njegovoj likovnoj razradi ima karakter meditatovnog, tajanstvenog i vanvremenskog. 

Neuhvatljivi a večni smisao lepog koji vlada u harmoniji, skladu i redu prirodnog poretka ovo dvoje umetnika otkriva, analizira i umetničkim umećem ponovno sintetiše na svojim delima podarujući mu estetsku konotaciju i smisao.