Šesti oktobar: Predstava koja oslikava poslednjih 20 godina srpske istorije

šesti oktobar
Foto: Narodno pozorište Niš

Šesti oktobar (priča o jednom letovanju) je nova predstava Narodnog pozorišta, čije je premijerno izvođenje zakazano za večeras u 20 časova.

Komad „Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)“ govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo.

„Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju. Njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu“ kaže Tisa Milić, dramaturškinja.

Foto: Narodno pozorište, Niš

„Ovo je priča o jednom letovanju. O nadi da će možda biti bolje. Ovo je priča o jednom rođendanu. O porodici. O automobilu koji je trebalo da reši našu budućnost. Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala. Tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa“, kaže reditelj Andrej Nosov.

Premijerno izvođenje zakazano je za večeras od 20 časova, a predstava će biti na repertoaru i 8. i 10. oktobra, takođe od 20 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara. Nošenje maski je obavezno.