Selektor Banjac sa „južnjacima“ piše istoriju

Basket u kolicima „Pantelej 3x3“
Basket u kolicima „Pantelej 3x3“

Pripreme za Evropsko prvenstvo C divizije u košarci u kolicima ulaze u završnu fazu. Završna faza je praktično počela u Nišu, učestvovanjem reprezetativaca na turniru basketa 3×3 „Pantelej 2019“.

Na turniru su prisustvovali i predstavnici Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS), predsednik Vladimir Kuzmanović igeneralni sekretar Mladen Pajević. Po završetku turnira, reprezentativci su nastavili put Knjaževca na dvonedeljne pripreme.

Ono što se čini interesantnim, to je da stručni štab selektora Slobodana Banjca se sastoji od dva trenera koji dolaze sa juga naše države, Miljana Hadžovića i Anje Lazić. „Miljan Hadžović i Anja Lazić su bili izbor našeg saveza za prve petodnevne pripreme koje su se krajem juna održale u Beogradu. Imao sam informacija da poznaju specifičnost patologije fizičkog invaliditeta, da su bivši košarkaši, da su školovani u instrukciji fizičkog vežbanja, iskustvo u oporavku i planiranju ishrane i suplementacije. Tokom tih priprema dogovorili smo dalju saradnju. Sada su u stručnom štabu i za dvonedeljne pripreme u Knjaževcu i tokom prvenstva kontinenta u Sofiji. Oni tokom trenažnog procesa imaju autonomiju i slobodu.“ –izložio je kratku genezu saradnje sa kadrom „sa juga“, selektor Slobodan Banjac, uz naglasak da je dodata interdisciplinarna vrednost organizaciji.

Selektor Slobodan Banjac naglašava da rezultat jeste bitan, ali ne i presudan razlog njegovog angažmana. Njegova je želja omasovljenje košarke u kolicima, a to upravo pokazuje reprezentacija i organizacija priprema za prvenstvo kontinenta

Basket u kolicima „Pantelej 3x3“
Basket u kolicima „Pantelej 3×3“

Cilj animacija osoba sa fizičkim hendikepom

„Nije nam cilj samo rezultat, već animacija osoba sa fizičkim hendikepom da se bavekošarkom u kolicima u svakom „kutku“ Srbije. Reprezentacija koju vodim ima trenere iz Leskovca i Niša, znači sa juga Srbije. Igrači dolaze iz Beograda, Apatina,Paraćina, Gnjilana, Obrenovca, Tutina, Dragaša… Pripreme obavljamo u Knjaževcu uz kolosalnu podršku Grada Knjaževca i Sportskog saveza Knjaževca, pa time je veoma aktivan i istok države. Te činjenice dokazuju da je u ovoj akciji predstavljena cela Republika Srbija.“ – objasnio je selektor Banjac njegovu misiju i misiju priprema reprezentacije, uz opasku da kada se dodaju i reprezentativci koji dolaze iz Bijeljine i Banja Luke, celokupna priča dobija širi aspekt.

KKK „Nais“ postoji od kraja 2017. godine, a poslednjih nekoliko meseci su trenažne aktivnosti uzele maha. Svakodnevna komunikacija između predstavnika „Naisa“ sakolegama iz SKKS-a (a za koju je znao i selektor iako živi u Ljubljani), uticala je na njega da počne saradnju sa igračima, a kasnije i trenerima niškog tima.

„Početkom juna smo imali jedan jak međunarodni turnir u Sarajevu, a na spisku igrača je bio Aleksandar Dinić. Na žalost, Aleksandar je bio sprečen, ali sam ostvario jakobitan kontakt sa Markom Aleksandrovićem, prvim čovekom niškog kluba. Ipak,
zadovoljstvo da sarađujemo niškim igračem smo imali na petodnevnim pripremama krajem juna u Beogradu. Reč je o divnom čoveku, velikom radniku i koji će u dogledno vreme biti istinski lider svog kluba. Dogovorili smo oblike saradnje u budućnosti. Obilaziće nas na pripremama u Knjaževcu, a biće uz reprezentaciju tokom prvenstva u Sofiji. Računa se na njega u reprezentativnim akcijama od jeseni“ – objasnio jesaradnju sa Aleksandrom Dinićem selektor Srbije.

Basket u kolicima „Pantelej 3x3“
Basket u kolicima „Pantelej 3×3“

Završne pripreme naše reprezentacije su počele turnirom basketom u kolicima „Pantelej 3×3“. Učešće četiri ekipe, dve ekipe sastavljene od reprezentativaca, te KKK „Despot“ iz Beograda i KKK „Nais“ iz Niša.

Turnir je pratilo nekoliko stotina ljudi, a organizator turnira, Gradska opština Pantelej je upriličila svečani prijem za predstavnike SKKS-a i reprezentativce, predsednika Vladimira Kuzmanovića, generalnog sekretara Vladimira Pajevića i selektora Slobodana Banjca.Tim povodom, selektor je dobio od predsednika Gradske opštine Pantelej, BratimiraVasiljevića, zahvalnicu za razvoj košarke u kolicima u Nišu.„Predstavnici Gradske opštine Pantelej su sve učinili da turnir basketa u kolicima bude besprekorno organizovan. Topao prijem u GO Pantelej na koji smo naišli govori u prilog činjenici da se u Nišu košarka u kolicima „primila“ i da lokalna samouprava podržava njen razvoj. Isto tako, pokazali su veliku želju da napravimo uspeh u Sofiji. Biće nam lakše ako ih vidimo u publici da nas bodre, značiće nam. Sofija je blizu, a obećali su.“ – uz osmeh Slobodan Banjac sagledava podršku GO Pantelej košarci u kolicima.

Evropsko prvenstvo C divizije traje od 29.07. do 03.08.2019. godine, učestvuje sedam zemalja, a finalisti mogu da izbore plasman u B diviziju.

Srbija nikada nije igrala u B diviziji, a četa Slobodana Banjca se priprema da ispišu tu novu istorijsku stranicu.

Exe-Net