Sednica Štaba za vanredne situacije Grada Niša: Situacija pod kontrolom

Splav na Nišavi; Foto: Naissus Info

Nakon sagledavanja situacije na terenu, usled ogromnih količina vode koja je nastala topljenjem snega i kiše koja je tokom vikenda dostigla 20 litara po metru kvadratnom, na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da se sve kritične tačke saniraju i da su sve nadležne ekipe na terenu.

Sednica Štaba za vanredne situacije Grada Niša
Sednica Štaba za vanredne situacije Grada Niša

Koordinacija svih nadležnih

Na Štabu su ukrštene informacije iz MUP-a, gradskih opština, preduzeća koja su angažovana na saniranju stanja, “SrbijaVoda” koja su zadužene za tok Nišave i Južne Morave, te su uz procenu daljeg razvoja hidroloških prilika izdati novi nalozi svim subjektima.

U jednom delu Novog Sela poplavljene su kuće, dok je u Gabrovcu došlo do poplava zbog bujičnog potoka. Poplavljen objekat u Banji Topilo i oranice na potezu ka Lalilncu.

“Osim saniranja nastalog stanja potrebno je pojačati odbranu sela Mezgraja vrećama sa peskom jer može doći do ugrožavanja ukoliko Južna Morava poraste za više od 50cm2”, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Niša.

Gradske opštine su obavezane da izvrše vanrednu kontrolu ispravnosti vode za piće iz seoskih vodovoda, uz nalog JKP Naissus-u da nastavi snabdevanje vodocisternama svih sela koja su ugrožena, saopšteno je na sednici.

Global Digital Clinik