Medicinski deo Kriznog štaba najavljivao oštrije mere, a sednica otkazana

vlada usvaja
Foto: Ilustracija, Naissus Info, arhiva

Da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti oštrije mere juče je najavio Branislav Tiodorović. Sednica, koja je trebalo da se održi danas, ipak je otkazana.

Kako je epidemiolog Tiodorović juče izjavio, medicinski deo Kriznog štaba nije zadovoljan donetim merama. On je najavio da će tražiti da one budu pooštrene, međutim sednica je otkazana.

“Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor”, izjavio je Predrag Kon.

On je ponovio da je medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

“To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti. Stavovi su iz političko-privrednog dela drugačiji”, ističe Kon.

On je rekao da paralelno treba sprovesti sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što bržu vakcinaciju.

“O merama pričamo još od novembra meseca, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno”, naglašava Kon.

Ističe da se postavlja pitanje zašto sede tamo ako ih niko ne sluša.

“Zašto ostajemo? Iz jednostavnog razloga – jer smo potrebni. Druga je stvar da li nas slušaju ili ne slušaju. I dalje smo tu. Imate kolege koje su danima u crvenoj zoni.

“Mi smo potpuno jasno izneli argumente i ja nemam šta da pričam više. Nema tu posebne mudrosti. Hoćete da ratujem, hoćete da izađem napolje i da vičem? Šta se očekuje od nas iz medicinskog dela? Ne mislim samo od strane vlasti nego od svih čije su oči uprte u nas”, rekao je Kon.

On je ocenio da je tužna poruka koja se šalje medicinskom delu Kriznog štaba.

“Nije to samo poruka za građane nego i za nas. Šta je bolje? Da nas uopšte nema jer to je ono što većina želi? Mislim da to nije rešenje. Jedini način je uporno dalje insistiranje. Vreme prolazi, a vreme je vrlo značajan faktor”, ističe Kon.

Navodi da je tamo gde su bile najrigoroznije mere došlo do pada broja zaraženih.

“Tužno je što sam u ovakvoj poziciji. Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski deo Kriznog štaba na tapetu. Nijedan povod nismo dali da budemo napadani sa svih strana, i od poslanika u Skupštini iz vladajućeg dela i od opozicije. Bukvalno od svih redom”, ističe Kon.

Kaže da se očekuje da će sve iznenada da se reši ako pojedinci dignu ruke od svega, a da i oni koji pričaju o ekonomskom značaju imaju svoje argumente.

“Ja ne mogu da ih prihvatim kao lekar. To je nemoguće, ali za neke su ti argumenti važniji od bilo čega drugog”, rekao je Predrag Kon.

Prethodna sednica Kriznog štaba održana je u petak.

Danima pre održavanja te sednice članovi medicinskog dela Kriznog štaba najavljivali su oštrije mere. Ipak, tada je odlučeno da se samo tokom vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, zatvori sve osim prodavnica prehrambene robe, apoteka i benzinskih pumpi.

Nakon sednice Kriznog štaba Predrag Kon je rekao da donete mere nisu dovoljne da se brane sa epidemiološkog stanovišta, ali “bolje da imamo nekakve mere nego da ih nemamo uopšte”.

Sednica koja je trebalo da se održi danas iz nepoznatih razloga je otkazana.

Broj obolelih od kovida 19 u Srbiji na dnevnom nivou više od dve nedelje prelazi 3.000 a lekari danima upozoravaju na to da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Prema poslednjem izveštaju koronavirus odneo je 17 života u Srbiji. Testirano je 13.596 uzoraka, među kojima je infekcija potvrđena kod 4.091 osobe.

Izvor: Insajder