Sedmogodišnji Pavle iz Leskovca zna sve o nuklearnoj bombi i zemljotresima

pavle
Foto: Ilustracija, Unsplash

Leskovčanin Pavle Stamenković sa tri godine naučio je da čita, a danas sa sedam godina istoriju i geografiju ima u malom prstu. Proces pomeranja tektonskih ploča zna da objasni bolje od mnogih geografa.

U prethodnih godinu dana Pavle je pročitao mnogo knjiga i 84 puta posetio leskovačku kuću knjiga. Tako je postao najmlađi član Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu koji je pročitao najviše knjiga.

Iza ovog neodoljivog dečaka krije se pravi mali genijalac. Tokom razgovora odmah je krenuo da objašnjava kako se pomeraju tektonske ploče i kako nastaje zemljotres, simulirajući knjigama ceo taj proces.

Njegova mama Snežana otkriva da se ljubav prema pisanoj reči u njenom sinu rodila sama. Kaže da je njen udeo samo to što mu je usadila naviku da čita pred spavanje.

Pored čitanja knjiga, ovaj sedmogodišnjak govori tečno engleski jezik. Svakog dana vreme provodi na Vikipediji u želji da što više sazna o istoriji, geografiji, dinosaorusima, planetama, a sam je otvorio i svoj jutjub kanal na kojem na engleskom jeziku pokazuje kako se programira i kako se pomeraju tektonske ploče na Severnom i Južnom polu i u Evropi.

Obožava Nikolu Teslu, a voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

„Kad porastem voleo bih da budem jutjuber ali da na svom kanalu podučavam ljude raznim stvarima. Na svom kanalu sam pravim prezentacije i sam programiram, instaliram, postavljam tutorijale. Volim taj svet kompjutera i znam da radim u svakom programu“, priča Pavle, čudo od deteta. 

Govori pomalo ruski i kineski, a ukoliko želite da saznate nešto više o nuklearnoj bombi, Pavle će vam bez problema objasniti.

Pavlu je uručena i članska karta leskovačke bibilioteke, na poklon je dobio nekoliko knjiga, a najviše se obradovao atlasu Evrope.

Zanimalo ga je zašto dobija toliko poklona na šta mu je direktorka Biblioteke odgovorila da je to zato što je bio najvredniji dečak u prethodnoj godini.

Izvor: Sputnik