Sedmi „Muzički edikt“ završen spektaklom u porti Sabornog hrama u Nišu

Muzički edikt
FOTO: radioglas.r

Sedmi Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ završen je u sredu 23. juna 2021. godine spektakularnim nastupom Hora i orkestra RTS-a i izvođenjem Mocartovog Rekvijema.

Četvrto festivalsko veče je pre toga obeležio nastup Pravoslavnog hora „Blagovest“ iz Letonije, koji je 36 sati autobusom putovao preko čitave Evrope, kako bi jutros stigao u Niš i iste večeri pevao na završnici festivala.

„Na ovaj način svet postaje manji i mi shvatamo da smo ne samo deo sveta, nego svetu inspiracija“, reči su gospođe Sare Cincarević, umetničkog direktora festivala, u ekskluzivnoj izjavi za Radio Glas, povodom nastupa Letonskog hora.

Nakon zadivljujućeg nastupa hora „Blagovest“, festival je zatvorio Hor i orkestar Radio Televizije Srbije, kojim diriguje maestro Bojan Suđić.

Oni su izveli čuveni Rekvijem Volfganga Amadeusa Mocarta, što je izazvalo oduševljenje niške publike, koja je dugim aplauzom izvođače naterala na bis.

Nakon njihovog nastupa, gospođa Cincarević je za Radio Glas ocenila da porta Saborne crkve u Nišu postaje isto ono što su reprezentativna mesta kulture svuda po Evropi, dodavši da „mi polako, osvajajući Muzički edikt, kroz različita dela, osvajamo i sopstveno smirenje da u dobru produžimo da delamo i u budućnosti.“

Završnici festivala prisustvovao je i Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije,.

Nakon nastupa horova su organizatori svima zaslužnima za održavanje ovogodišnjeg Muzičkog edikta dodelili zahvalnice – Upravi za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, Telekomu Srbije i porodici Milana Mandića, dugogodišnjeg pevača i člana Uprave crkvene pevačke družine „Branko“.

Izvor: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške