Šarčević: Škole su najbezbednija mesta, na korona virus pozitivno 52 učenika

zaraženo dece
Foto: Pixabay

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je za 16 dana, od kako je krenula školska nastava, zabeleženo ukupno 52 učenika pozitivnih na korona virus.

Pozitivnih učenika ima u školama u Beogradu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Nišu i u regijama Leskovac i Vranje, rekao je Šarčević.

Od toga šest učenika nije dolazilo u školu, tako da je to na dnevom nivou manje od dva učenika, koji se dese u celoj Srbiji”, rekao je.

On je rekao da je najveći broj slučajeva u Beogradu, što je i očekivano, jer je to i najveći grad, sa 16 učenika, dodajući da su bili pojedinačni slučajevi u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, malo više u Nišu i regijama Leskovac i Vranje.

Prema njegovim rečima, o slučajevima oboljevanja dece i nastavnika od korone, u svih 1.250 osnovnih škola koliko ih je u Srbiji, redovno se obaveštava Krizni štab.

Dodao je da su škole najbezbednije mesto, gde je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima, sportskim terenima gde se inače deca druže van škole.

„Deca u školama nose maske, na tome se radi, uvek neko skine, ali se opomene, neka su dobila vizire zbog disajnih tegoba”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima broj dece koja su na onlajn nastavi iz dana u dan smanjuje.

Prvi slučaj ulaska koronavirusa u škole dogodio se već na samom startu nove školske godine 1. septembra. Zaraza se prvo pojavila u jednoj beogradskoj školi, a već 5. septembra potvrđen je i jedan slučaj u Kragujevcu.

Izvor: Insajder

Načelnik školske uprave Niš: Imamo učenike koji se nalaze u izolaciji

Global Digital Clinik