Sad je pravo vreme: Da li ste videli ovu maketu u centru grada?

Maketa debelog creva sa polipima
Maketa debelog creva sa polipima

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv kancera udruženja “NILKO Srbije” i pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre u saradnji sa niškim Domom zdravlja u centru Niša održana je prezentacija preventivnog delovanja, značaja pravovremenog skrininga, ali i opasnosti koje nosi ova opaka bolest.

Preventivom protiv kancera

Zainteresovani građani bili su u prilici da uđu u maketu debelog creva sa polipima koji se pretvaraju u kancer, kao i da se na konkretnim primerima upoznaju sa mogućnostima da se preventivnim pregledima ova bolest na vreme otkrije.

Maketa debelog creva u Nišu
Maketa debelog creva u Nišu

Zdrava ishrana, život bez stresa i drugih faktora rizika, kao i redovni preventivni pregledi koji se obavljaju u Domu zdravlja Niš, najbolji su način da se ranim otkviranjem raka obezbede uslovi za potpuno izlečenje, poruke su upućene sa ovog skupa.

Neznanje ubija: Posle 50. svake druge godine na pregled creva

Izabrani lekari opšte medicine pozivaju svoje korisnike zdravstvene zaštite oba pola, starosne dobi od 50 do 74 godina, da se u zakazani termin jave na testiranje u vezi ranog otkrivanja raka debelog creva.

„Prilikom posete lekaru svim zainteresovanim vrši se podela testova uz detaljno usmeno i pisano uputstvo o načinu izvođenja testa.. Test je bezbolan i radi se kod kuće. Ukoliko je nalaz testa uredan, ponovna kontrola radi se nakon dve godine“, kažu lekari niškog Doma zdravlja.

Rak debelog creva je i dalje drugi po redu uzročnik smrti od malignih bolesti.

Nema nikakve tipične simptome dok ne napreduje u više stadijume koji su teži za lečenje.

U svetu svake godine od karcinoma debelog creva oboli više od milion ljudi, a oko pola miliona umre od te teške bolesti.

U Srbiji svake godine oko 3.500 ljudi sazna da boluje od raka debelog creva.

„Oko dve trećine nastalih maligniteta vezuje za faktore rizika koji se odnose na način života: pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola. Dužnost lekara je da zdravstveno vaspitnim radom utiču na svest pojedinaca i šire društvene zajednice. Zbog toga ukazujemo na značaj korišćenja dostupnih zdravstvenih usluga u sklopu državnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka”, kažu u Udruženju pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Podsetimo, Dom zdravlja Niš je još 2012. godine počeo da sprovodi Nacionalni skrining program na rano otkrivanje raka debelog creva.

Akcija „Sad je pravo vreme“ se posle Valjeva, Kraljeva, Leskovca i Niša, nastavlja u Novom Pazaru (24. marta), zatim u Beogradu (21. aprila) i u Novom Sadu (28. aprila).