Ružić: Ove nedelje odluka o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta

stipendije
Foto: Ilustracija, Pixbay

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da će se na Kriznom štabu „ove nedelje u opsegu ukupnih mera naći i predlog Tima za škole da se produži jesenji raspust, što postoji kao opcija“.

On je naveo i da će Ministarstvo prosvete pojačati aktivnosti na edukaciji dece i roditelja o vakcinaciji protiv korona virusa u starosnoj kategoriji koja je preporučena.

„Sutra imamo sastanak sa svim načelnicima školskih uprava o edukaciji o vakcinaciji. Edukacija je jedini način jer ne možemo nametati“, rekao je Ružić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da su neophodne restriktivnije mere kako bi se sačuvali nevakcinisani, da se pregura period kada je virus maksimalno u cirkulaciji. On je naglasio da važenje kovid propusnica posle 22 sata „nije i neće moći da se pokaže dovoljnim“ i istakao da bez ozbiljnih restriktivnijih mera nema naglog opadanja broja novoobolelih.

„Medicinski deo Кriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata i nema nikakve podele po tom pitanju, čitav medicinski deo to potpuno podržava“, rekao je Кon za Tanjug.

On je naveo da lekari iz Kriznog štaba traže i da se skrati radno vreme do 17 sati za sve što nije esencijalno, a posle pet radile bi samo prodavnice prehrambene robe, benzinske pumpe, apoteke.

Izvor: Beta, Tanjug