Romi iz naselja 12. februar ponovo dobili struju

Foto: Pokret Opre Roma Srbije

Romi iz naselja 12. februar, nakon što su skoro devet meseci živeli bez struje, a zbog toga i protestovali u Nišu i Beogradu, konačno su dobili struju.

Kako navode, reč je o kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju.

Prvi put su tražili struju 10. oktobra 2022. godine ispred Gradske kuće, a zatim i u Beogradu ispred Ministarstva rudarstva i energetike.

Iz Ministarstva su dobili odgovor da im je struja isključena zbog neplaćenog duga i da je pokrenut postupak zbog neovlašćene potrošnje, ali i da traže zakonsko rešenje. Romi su tvrdili da su to stara dugovanja koja oni nisu napravili.

Domovi 24 porodice iz naselja 12. februar, dobili su priključak na elektrodistibutivnu mrežu. Porodice kažu da su zaboravili kako je to živeti sa strujom.

Kako navode, premijerka Ana Brnabić, naložila je da se Ministarstvo oko tog slučaja angažuje, a ministarka Dubravka Đedović, omogućila je da se dođe do kratkoročnog i bezbednog rešenja.

Nadaju se da će gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, da preuzme još neke korake, i da će razlikovati privatne interese interesnih grupa od javnog interesa ugroženih građana.

Iz “Opre roma” zaključuju da će nastaviti da prate situaciju u naselju 12. februar.

 

Global Digital Clinik