Romanu “Lakrimarijum” Aleksandra Tanurdžića iz Sombora nagrada “Stevan Sremac”

Roman “Lakrimarijum” Aleksandra Tanurdžića iz Sombora, dobitnik je nagrade “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu. Odluka žirija bila je jednoglasna, a nagrada će biti dodeljena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca” u Nišu.

Žiri je u obrazloženju istakao Tanurdžićevu duboku ljudsku dramu u čijem podtekstu se nalazi suštinsko pitanje nastavka vrste, ali i gubljenje identiteta u stereotipno postavljenim društvenim normama.

Kako je istaknuto, autor iz perspektive žene uspeva da ohuhvati širok spektar tema i tabua o kojima se uglavnom ćuti ili se u paternalistički definisanom društvu podrazumevaju. Emotivno oblikovani iskazi, duboka povređenost u egzistenciji i polnom određenju, čine ovu knjigu univerzalnom paradigmom koja otkriva dubinske aspekte naše egzistencije i niz neprijatnih istina.

Ukupno su za nagradu “Stevan Sremac” pristigle 43 knjige, a žiri su sastavu Dejan Milutinović iz Knjaževca, Petar Arbutina i Krsta Popovski iz Beograda, uvrstio je pet dela u uži izbor.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok program dodele nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.