Revolucija u Nišu: Lekari primenili kombinovan način lečenja moždanog udara

beba

U Kliničkom centru Niš izvedena je prva, revolucionarna, kombinovana metoda, tima neurologa i radiologa niškog Kliničkog centra, nakon koje se pacijent, Zagorka Popović (65) uspešno oporavlja.

Reč je o direktnoj aspiracionoj trombektomiji – Penumbra sistem, koju su lekari KC Niš još 2014. prvi u zemlji počeli da rade, i ugradnji stenta u moždanu karotidnu arteriju.

Lekari operisali pacijentkinju 12 sati posle šloga

„Još jednom, mogu sa ponosom da istaknem, da su naši zaposleni pokazali ogromnu stručnost i hrabrost, odlučujući se za izvođenje ove intervencije, koja predstavlja zaista revoluciju u hitnom zbrinjavanju pacijenata sa moždanim udarom, a naravno da su najsavremeniji aparati koje posedujemo sada u novoj zgradi, od izuzetnog značaja za donošenje ispravne odluke, koja kao što vidite, spasava živote“, izjavio je generalni direktor KC Niš, prof. dr Zoran Radovanović.

U Kliničkom centru Niš izvedena je prva, revolucionarna, kombinovana metoda, tima neurologa i radiologa
U Kliničkom centru Niš izvedena je prva, revolucionarna, kombinovana metoda, tima neurologa i radiologa

Tromb se mehaničkim putem izvlači iz začepljenog krvog suda

“Penumbra sistem je model jednostavnog aspiracionog metoda trombektomije, kojim se pored aspiracije može da vrši i mehanička fragmentacija tromba. To je neka vrsta malog usisivača koji se koristi da odblokira tromb koji se nalazi u krvnom sudu u mozgu pre nego sto napravi trajno oštećenje”, objašnjavaju lekari.

U Nišu se od 2006. godine koristi savremena terapija moždanog udara u smislu intravenskog razbijanja ugruška odnosno Fibrinolitički tretman, koji najčešće znači razliku između trajnog oštećenja i oporavka mozga i koji je efikasan samo ako se primeni unutar 3 do 4,5 sati od početka bolesti.

Ipak , ovaj tretman ne pomogne u svim slučajevima, jer je nekada krvni ugrušak isuviše veliki ili slabije reaguje na lek.

U situaciji kada standardna intravenska terapija ne uspe moguće je primeniti Penumbru, specijalizovani uređaj koji se preko u preponske arterije dovede do mesta u mozgu gde je zapušen krvni sud.

Baš kao usisivač on usisa ugrušak krvi i obnovi cirkulaciju, što kod pacijenta dovede do povlačenja simptoma moždanog udara.

Interventni timovi koji su uradili procedure, bili su sastavljeni od timova specijalista sa neurologije, koji su činili dr Vuk Milošević i dr Nikola Vukašinović, kao i tima sa radiologije, dr Lazara Lazovića i dr Aleksandre Aracki- Trenkić.