Rekonstrukcija trga u Nišu plaćena firmi osumnjičenoj za krađu u EPS-u

Đorđe Stanković
Foto: Đorđe Stanković

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković izjavio je danas da su građani Niša iz gradskog budžeta platili firmi „Bauvezen“ (Bauwesen) 500 miliona dinara za rekonstrukciju Trga Kralja Milana, a da nije završeno čak 30 odsto radova, dok je ta firma otišla u stečaj, a bivše odgovorno lice „Bauvezena“ uhapšeno je zbog sumnje da je umešano u malverzacije u EPS-u.

„Ukazivali smo javnosti da je Bauvezen korupcionaška firma, a gradska vlast u Nišu je baš sa tom firmom sklopila posao rekonstrukcije gradskog trga“, rekao je Stanković.

Stanković je naveo da je rekonstrukcija preostalog dela trga poverena drugoj firmi koju će građani iz budžeta morati dodatno da plate.

„Kada sam pitao zašto ’Bauvezen’ ne radi i preostali deo radova za koji je dao projekat, jedan gradski službenik mi je odgovorio da pitam ministra građevinarstva Gorana Vesića. To je, međutim, više pitanje za Grad Niš, jer se u Nišu odlučuje ko radi naš trg“, rekao je Stanković.

Stanković je naveo da ni fontana na trgu više ne radi, a grad nema garanciju da će fontana biti popravljena o trošku firme koja ju je postavila.

„Građani su dali 500 miliona dinara, trg nije završen niti fontana radi, i niko nije odgovoran. Da li je moguće da je gradska vlast toliko nesposobna“, upitao je Stanković.

Stanković je istakao da ni most na trgu nije rekonstruisan po projektu i da je „ostao u mraku“, a pre rekonstrukcije je osvetljenje bilo mnogo bolje.

„Pitam gradsku vlast koliko je ukupno iz gradske kase izdvojeno za radove na trgu i koliko tačno koštaju novi radovi, kao i ko je angažovao ’Bauvezen’? Očigledno je da je plaćena dogovorena cena, a ta firma nije završila radove i otišla je u stečaj da bi sakrila korupciju“, rekao je Stanković.