Rebalans budžeta “doneo” 5.000 dinara pomoći za prvake ali i besplatan prevoz srednjoškolcima

sednica

Zahvaljujući rebalansu budžeta, koji je sinoć usvojen na sednici Skupštine grada Niša, djaci prvaci dobiće jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara a i srednjoškolci će se voziti besplatno gradskim autobusima. Takodje, biće povećana i sredstva za duple blizance, trojke, četvorke i nezaposlene porodice.

Drugim rebalansom  obim budžeta se menja i samim tim uvećava, što znači da je u odnosu na tekući budžet, koji iznosi 14 552 miliona 219 hiljada, veći za 389 miliona, istakla je Nina Ilić, v.d. načelnika Gradske uprave za finansije.

“Ovaj budžet je veći iz razloga što smo procenom prihoda i primanja u prethodnih osam meseci uzvdili da imamo povećanje prihoda za oko 1,2 milijarde u odnosu na isti period prošle godine i iskazala se potreba za povećanjem određenih pozicija u okviru budžeta. Realizacija prihoda je preko 64 posto”, istakla je Ilić

Reči je bilo i o besplatnim udžbenicima. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, istakla je da se o toj ideji razmišlja ali i da su besplatni udžbenici populistička mere za koju Grad Niš nema novca.

“Mi sa nepunih 14 milijardi, teško sebi to možemo da priuštimo u ovom trenutku, ali treba razmisliti o tome. Ukoliko broj zaposlenih bude bio veći, a tako i više para u budžetu, možemo razmišljati o tome. Ne o svim kategorijama. Dali smo besplatne udžbenike deci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, gladali smo kome su najpotrebniji. Višak para u budžetu treba da iskoristimo za besplatan prevoz za srednjoškolce koji nije besplatan za Grad Niš jer dajemo novac svih građana Niša” – istakla je gradonačelnica.

Sa druge strane, za nišku opoziciju budžet Grada Niša je “kozmetika”. Kako ističu, tome u prilog ide i činjenica da su niški đaci zbog knjiga koje moraju da plaćaju, diskriminisani u odnosu na beogradske.

“Kada je u pitanju povećanje od 389 miliona, a pre toga u prvom rebalansu budžeta 1,2 milijardi, jeste skupa jedna politička priča. Međutim, život je porastao sa troškovima i kada imate nominalno povećanje plana za 15,1%, a realno je to samo 1,4%, to znači da su frižideri prazni i da narod u Nišu živi u teškim uslovima, što se primećuje”, rekao je Dragoslav Ćirković, odbornik grupe “Niš moj grad”

Takodje, opredeljen je novac i za uređenje javnih puteva, međublokovskog zelenila i izgradnju dečjih i školskih igrališta.