Razlika izmedju rolo i zebra zavesa

Rolo i zebra zavese
Rolo i zebra zavese

Kako bi Vam objasnili razliku između rolo i zebra zavesa, moramo pomenuti sve osnovne detalje.

Prvenstveno, oba modela ovih modernih zavesa imaju ulogu da štite od sunčevih zraka tokom cele godine. Ako ste se nekada pitali u čemu je zapravo razlika, objasnićemo Vam na jednostavan način.

Razlika između ova dva sistema je isključivo u njihovoj strukturi materijala. Rolo zavese su dekorativni modeli platna koji se sastoje od punog platna. Zebra zavese su takođe poznatije kao noć i dan zavese. Kod ovih modela preklapanjem pruga sami određujete koju količinu svetlosti želite da propustite kroz Vaše prozore.

ROLO ZAVESE SE VIŠE KORISTE U POSLOVNIM PROSTORIMA

Rolo zavese su veoma moderna i kvalitetna jednobojna platna koja se izrađuju po tačnim merama. Zbog jednostavnosti i praktičnosti one se najčešće koriste u poslovnim prostorijama i u većim ili manjim kancelarijama. Postoji veliki broj različitih boja i dezena koji se može izabrati ali kompletna površina je najčešće jednobojna.

Rolo zavese se mogu napraviti sa ili bez dekorativne maske koja može biti u beloj, sivoj ili crnoj boji. Povlačenje na lančić je veoma jednostavno ali postoji mogućnost i pomeranja na daljinski upravljač. Jedan od najpopularnijih dezena su takozvana blackout platna. Ona ne dozvoljavaju svetlosti da prođe kroz platno i tako stvaraju ambijent koji je potpuno poslovan. Ove vrste zavesa su adekvatne i za stambene objekte ali isključivo od transparentnih materijala.

ZEBRA ZAVESE SE VIŠE UKLAPAJU UZ STAMBENE PROSTORIJE

Zebra zavese su prugasti dekorativni materijali za prozore koji su veoma atraktivni i popularni. Zbog velikog izbora različitih dezena i šara, ovu vrstu zavesa više koriste za opremanje stambenih enterijera. Način funkcionisanja je veoma jednostavan i praktičan. Uz mehanizam dobijate dva prugasta platna koja svojim pomeranjem mogu obasjati ili zamračiti prostoriju po želji.

Zebra dezeni najbolje mogu doći do izražaja kada se montiraju na velikim površinama prozora. Postoje različiti modeli ovih zavesa koji mogu imati šire ili uže pruge. Na taj način sami možete odrediti koji stil zavesa želite na Vašem prozoru. Veliki izbor boja će svakako doprineti da izaberete najbolji dezen koji će se uklopiti uz Vaš stambeni enterijer.

Rolo zaveseMEHANIZMI ZA ROLO I ZEBRA ZAVESE SU ISTI

Rolo i zebra zavese imaju uvek isti mehanizam. Osnovna razlika kod rolo mehanizama je što se spušta jedno platno, dok se kod zebri spuštaju dva platna. Ako želite da Vaš mehanizam bude kvalitetan onda izaberite aluminijumski profil. Plastični profili se nisu pokazali kao kvalitetni i zato ih ne preporučujemo.

Mehanizam se može zakačiti za plafon, zid ili na PVC prozor i to po potrebi. Savetujemo da svaku rolo ili zebra zavesu uvek montirate na površinu koja je od čvrstog građevinskog materijala. Sistem rolo ili zebra zavese može biti težak i do nekoliko kilograma. Iz tog razloga uvek angažujte kvalitetne majstore koji imaju iskustva u ovom poslu. Rolo mehanizmi mogu potpuno promeniti izgled Vašeg prozora uz par jednostavih trikova.

KOJE SU MAKSIMALNE DIMENZIJE SVIH SISTEMA

Maksimalne dimenzije rolo i zebra zavesa su različite. Rolo platna mogu dostići širinu i do tri metara dok zebra platna mogu biti malo kraća od toga. Što se visine tiče, oba sistema daju mogućnost izrade i do deset metara. To znači da sa ovim popularnim materijalima možete opremiti gotovo sve poslovne ili stambene objekte po Vašoj želji.

Uvek imajte na umu da je mehanizam malo širi od samog platna. Ako je na primer, širina Vašeg otvora jedan metar, platno koje se spušta će biti devedesetosam centimerata. To dešava iz razloga što svaki mehanizam mora da ima graničnik koji štiti platno tokom pomeranja.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne konsultacije, uvek možete pozvati profesionalne dizajnere.

Oni će Vam objasniti prednosti i mane svih sistema, kao i maksimalne dimenzije koje možete iskoristiti.

Exe-Net